Gewonnen tennis-wedstrijd Billy Jean King werd keerpunt in vrouwen-topsport

0
501

De speelfilm de ‘Battle of the Sexes’ draait vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen. Het thema is de gelijknamige tenniswedstrijd uit 1973 tussen de toenmalige vrouwelijke nummer 1 van de wereld Billie Jean King en de ex mannelijke nummer 1 van de wereld: Bobby Riggs.

De match werd het best bekeken sportevent, bracht het gesprek over gendergelijkheid op gang en gaf de feministische beweging een impuls.

Billy Jean King (gespeeld door Emma Stone) en Bobby Riggs (vertolkt door Steve Carell) waren gevangen in alle media-aandacht en stonden lijnrecht tegenover elkaar in de wedstrijd én in de discussie. Buiten de tennisbaan vochten ze allebei een nog veel persoonlijkere en complexere strijd uit.

Met een ondersteunende man die haar aanmoedigde in haar strijd voor een gelijke beloning, moest de op haar privacy gestelde Billy ook nog in het reine komen met haar eigen seksualiteit. En tegenstrever Bobby zette zijn nalatenschap en reputatie op het spel om zo nog één keer het succes uit het verleden te kunnen herbeleven.

Samen zorgden ze voor een cultureel spektakel dat veel verder reikte dan de tennisbaan: het was voer voor discussie tussen mannen en vrouwen in slaapkamers en vergaderruimtes over de hele wereld. Billy Jean King (nog legendarischer geworden door het nummer van Michael Jackson) won de wedstrijd in 3 sets.

Filmjournalist Ab Zagt interviewde haar voor het AD.  Daarin vertelt ze o.a. dat deze ‘Battle of the Sexes’ de aftrap was voor het professionele vrouwentennis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here