Bea Johnson produceert nagenoeg geen afval: hoe doet ze dat?

0
552

De familie Johnson voert een ‘zero waste’-huishouden. Dat betekent dat ze bijna geen afval produceren. Die levensstijl is inmiddels ook de baan van Bea Johnson. Ze publiceert naast een succesvolle blog over zero waste, een serie boeken en ze toert over de wereld om haar boodschap zo veel mogelijk te verspreiden. Het begint al in het vliegtuig. “Daar heb ik altijd een thermosfles bij me en een stoffen tas met een broodje mee. De vliegtuigmaaltijd neem ik niet”, vertelt ze in een interview met dagblad TROUW.

Ze gaat met haar eigen potjes en linnen zakjes naar een winkel waar ze verpakkingloos verkopen. Het duurde wel even voor Bea alles onder de knie had. Zo probeerde ze in het begin haar haren te wassen met bakpoeder in plaats van shampoo. Dat was niet zo’n goed idee: na een half jaar liep ze met vet én pluizig haar. Wat ze ook niet meer doet: alles zelf proberen te maken. Ze was aanvankelijk uren kwijt met het maken van boter en kaas; nu neemt ze gewoon potten mee naar de supermarkt. Het enige in haar huis dat nog wel weggegooid wordt is wc-papier. “Ik weet dat in Azië veel mensen een emmer water en hun hand gebruiken. Maar ik ga het gewoon niet doen.”

De omslag om zo te leven kwam na een verhuizing naar het centrum van San Francisco in 2006; het gezin ging kleiner wonen en een veel spullen werden opgeslagen. Toen ze in 2008 de boel inventariseerden, kwamen ze erachter dat ze bar weinig hadden gemist.

Dat was dan ook het moment dat Bea haar eerste blogbericht op zerowastehome.com de wereld instuurde. Die werd opgepikt door The New York Times en daarna over de hele wereld gelezen (‘een invasie’). Inmiddels heeft ze zo’n 200.000 volgers op Facebook, Instagram en Twitter. (‘sommigen noemen me hun goeroe’). Het gaat volgens Bea níet om meer recyclen, maar juist minder. (doordenkertje)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here