Hop, alle vrouwen een baret op de kop!

0
478

De catwalks en de street style tijdens de verschillende fashion weeks werden gedomineerd door een klassieker: van vilt tot aan fluweel, faux fur en (nep)leer, van effen tot ferme prints: de baret! Niet voor niets een frans woord.

Een baret is een hoofddeksel dat meestal gemaakt van gevilte wol. In de middeleeuwen was het de gebruikelijke hoofdbedekking voor de wat beter gesitueerden. Nu is het een ceremoniƫle dracht in sommige kerkelijke en universitaire kringen en met embleem erop bij militairen en scouting.

Dit hoofddeksel begint als een grote gebreide ronde schijf van wol, die om een mal getrokken wordt en zo een bol vormt. Die wordt vervolgens in het water gezet en gekamd, waardoor de wol vervilt. Hoe langer het vervilten duurt, hoe dichter en sterker de stof. De kleine ‘staart’, het puntje dat uitsteekt in het midden wordt de cabilhot of cabilhou genoemd. Het is het laatste stuk draad, waarmee de boel afgehecht is.

Van oudsher was de baret een typisch hoofddeksel voor mannen, maar eind 1800 werden er ook al vrouwen mee gespot. Rond 1920, in de tijd van de ‘flappers’ trokken gedurfde en strijdbare vrouwen dit ding al over hun hoofd. Toen nog recht. De grote boom kwam vlak daarna toen Coco Chanel, die comfortabele mannenachtige kleding introduceerde voor vrouwen, van de baret een praktisch hoofddeksel maakte. Heel wat anders dan die enorme hoeden daarvoor, waar soms complete fruitmanden op zaten.

Toen feministische rolemodels uit de vroege filmindustrie, zoals Greta Garbo en Marlene Dietich de baret schuin op het hoofd gingen dragen, werd het een waar ‘statement-item’ voor vrouwen. Sindsdien is deze ‘pannenkoek met uitstekend puntje’ nooit meer helemaal weggeweest uit het modebeeld.

Dus nu de sneeuw, hagel en andere neerslag onbarmhartig op onze hoofden neerkomt: zet een baret op je kop. Zeker voor diegenen die de vilten hoed te gewaagd of te groots vinden is het een uitkomst. Ze liggen hier al vanaf een tientje in de winkels.

Het grootste pluspunt: de baret staat werkelijk bij iedereen. Zet hem recht op je hoofd, draag hem over je oren, of ga juist voor afzakkend scheef voor dat typische ‘je ne sais quoi-gevoel’. Voor wat meer effect, kun je er een speld, een broche van je moeder een medaille of zomaar wat veren opprikken. Ik ben niet zo van de trends, maar met deze loop ik letterlijk weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here