Prachtige docufilm over Jane Goodall van de man die verliefd op haar werd

0
484

Een paar jaar geleden werd meer dan 100 uur verloren gewaand filmmateriaal teruggevonden van de beroemde primatologe Jane Goodall in Tanzania, het land waar zij in 1960 als eerste het leven van chimpansees in het wild bestudeerde.

Dat deze dieren ook gevaarlijk kunnen zijn, wisten wetenschappers toen nog niet, vertelt de inmiddels 83-jarige, gelauwerde vrouw wel. Hoe dan ook had zij het idee dat haar niks kon overkomen, omdat ze er hoorde.

Met regisseur Brett Morgen kijkt ze terug op haar baanbrekende werk en op haar leven. Vooral de jonge Jane is in beeld, gezien door de lens van Hugo van Lawick, een beroemd filmmaker voor National Geographic. Hij had de opdracht om haar onderzoek vast te leggen en tja: de 2 werden verliefd. Dat schemert door in de manier waarop hij haar filmt, bijvoorbeeld als ze haar haar wast in de rivier. Via zijn materiaal en Janes herinneringen krijgen ook enkele chimpansees de rol van echte personages. Ze blijken bepalend voor het verloop van haar verdere leven.

Jane en Hugo zijn getrouwd van 1964 tot en met 1974 en krijgen samen een zoon. Jane blijft in Afrika, Hugo slaat andere wegen in, maar ze blijven meer dan goede vrienden. Dat bewijzen de talrijke documentaires die hij over zijn ‘geliefde apenvrouw’ produceerde. In 2002 overlijdt hij en zijn materiaal belandt in de archieven van National geographic, waar pas in 2014 iemand ze oppikt.

Dat heeft geresulteerd in de JANE, the Movie, met prachtige muziek van Philip Glass. Nu ook in de Nederlandse bioscopen!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here