Robin de Puy is ‘De Fotograaf des Vaderlands’ en doorkruiste Amerika

0
1108

Er komen steeds meer mensen die ‘Des Vaderlands’ achter hun beroepsnaam mogen zetten. Zo zijn er ‘De Dichter des Vaderlands’ en ‘De Denker des Vaderlands’. Een nogal bombastische titel, maar voor de drager een hele eer en goed voor haar of zijn merk natuurlijk.

Robin de Puy is onze Fotograaf des Vaderlands. Zij neemt het stokje over van Ahmet Polat en is hiermee een jaar lang het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie. Dat maakte initiatiefnemer Fotoweek woensdag bekend.

De Puy (1986) is een Nederlandse portretfotograaf, wier werk omschreven wordt als ‘intiem, vol leven in haar karakteristieke zwart-witte stijl en balanceren op de rand van documentairefotografie’. En: ‘De beelden zijn een combinatie van fotografie en film, want taal en beweging zijn voor De Puy een essentieel onderdeel van identiteit.’ Zij werkt o.a. in opdracht van De Volkskrant, LINDA, Het Parool en ELLE.

In 2015 doorkruist Robin Amerika op de motor. Tijdens deze reis ontstaat er een intiem portret in tekst en beeld van zowel haarzelf als van de geportretteerden. In Ely, Nevada ziet ze Randy. Hij fietst voorbij – snel – maar in die split second dat ze hem ziet, is de beslissing gemaakt: ze wil weten wie dit jongetje is. Een aantal dagen later verlaat ze het stadje en dat was het – althans, dat leek zo. Eenmaal terug in Amsterdam schiet Randy af en toe door haar hoofd. Het is onmogelijk het te laten bij dat ene gemaakte beeld. Eind 2016 zoekt Robin hem opnieuw op, daarna nog een keer in februari 2017 en vervolgens weer een keer in mei 2017. Ze keert hem binnenste buiten, kijkt naar hem, staart naar hem en hij laat het toe. In het Maastrichtse Bonnefantenmuseum presenteert Robin de Puy dit portret van Randy in de vorm van een installatie bestaande uit foto en film.

Vanavond vertelt ‘De Fotograaf des Vaderlands’ er alles over bij JINEK aan tafel. 23:00 uur op NPO1LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here