Nachtuilen zijn creatiever (en rijker) dan vroege vogels

0
1207

Mensen die te laat komen zijn veelal succesvoller en creatiever. Volgens S. Hoffman en J. Stanley Hunter van Business Insider vloeit dit voort uit het missen van het gevoel van tijd, wat op zijn beurt verband houdt met optimistische levensinstelling en kunnen multitasken. Ze vallen in de categorie ‘B persoonlijkheid’. Dit houdt in dat: minder competitief en georganiseerd dan een ‘A persoonlijkheid’ en tevens creatiever en ontspannener.

Beiden zijn onmisbaar binnen een team. ‘A’ om structuur te krijgen in de creatieve achtbaan van ‘B’, die ook vandaag weer eens te laat is voor het overleg, omdat ze waarschijnlijk iets te vaak op de ‘snooze’-knop van hun weksysteem drukten. Maar er nog meer goed nieuws voor deze types.

Een Britse studie met als titel ‘Waarom nachtuilen intelligenter zijn’ legt een verband tussen dit ‘snoozen’ en creativiteit, intelligentie en een onafhankelijke geest. Onze voorouders gingen vroeg naar bed en vroeg weer op tegelijk met de zons-ondergang en -opgang. Maar het moderne leven vraagt om een ander ritme, dat indruist tegen de evolutie en het getuigt van intelligentie als je je daaraan weet aan te passen.

Verder zullen mensen die zich niet laten leiden door de dictatuur van de wekker, maar juist naar hun eigen lichaam luisteren, ook in de rest van hun leven eerder doen wat ze zelf willen en eigen oplossingen bedenken. Het zou de ‘bedklevers’ dus onafhankelijker en creatiever maken.

Een andere studie bevestigt het beeld. De universiteit van Southhampton vergeleek de socio-economische situatie van ruim 1200 mensen met hun bioritme. Wie na elven ‘s avonds gaat slapen en na achten in de ochtend opstaat, blijkt een hoger inkomen en een fijnere levensstijl te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here