Meer dan een half miljoen Europese vrouwen vaginaal verminkt!

0
382

Vrouwenbesnijdenis heeft de levens van meer dan 140 miljoen vrouwen wereldwijd veranderd. Hoewel het illegaal is in de meeste landen, wordt het nog steeds uitgevoerd in 28 landen, vooral in Afrika, maar ook in het Midden-Oosten en Azië. Alleen al in Somalië krijgt 98% van de vrouwen ermee te maken.

Hoewel de praktijk illegaal is binnen de EU, werden ongeveer 500.000 vrouwen in Europa er het slachtoffer van. In 2013 maakte de EU een nieuwe strategie bekend om een eind te maken aan de praktijk. De procedure varieert, maar kan het wegsnijden van de clitoris of het deels afdichten van de schaamlippen inhouden. Het vindt vaak plaats in weinig hygiënische omstandigheden en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de vrouw.

De Europese Unie wil collectief werk maken om een eind te stellen aan genitale verminking van vrouwen. “Cultuur, gebruik, religie, traditie of zogenaamde ‘eer’ kan geen rechtvaardiging vormen voor geweld tegen vrouwen.” 6 februari is de Internationale dag van nultolerantie voor vrouwenbesnijdenis. Het is een dag om het publiek bewust te maken van een schending van de mensenrechten, die in één generatie kan worden beëindigd, volgens de VN.

In Nederland organiseert Platform 6/2 op morgen, dinsdag 6 februari 2018, de Zero Tolerance Day met als thema deze maal ‘Building Bridges: Tussen Voorkomen en Vervolgen’.

Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Amref Flying Doctors, Defence for Children-ECPAT, Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Plan Nederland. Dit jaar wordt de ZTD ondersteund door GGD Hart voor Brabant.

Voor degenen die het gemist hebben. Een aantal jaren geleden is het boek ‘Desert Flower’ van topmodel Waris Dirie verfilmd. Zij werd een ster op de westerse catwalks, terwijl ze als kind besneden was in haar thuisland Somalië. Sinds haar bekendheid zet zij zich onverminderd in voor de strijd tegen Female Genital Mutilation. Een aanrader voor iedereen die meer over dit pijnlijke vrouwenthema wil weten. O.a. via NETFLIX

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here