Internationale Vrouwendag: op weg naar een genderbalans?

0
439
Nieuw onderzoek van Accenture (onder ruim 22.000 werkende mannen en vrouwen in 34 landen – inclusief meer dan 700 respondenten in Nederland) brengt 40 factoren op de werkvloer in kaart, die bijdragen aan een gelijkwaardige bedrijfscultuur. Het onderzoek, onderdeel van het ‘Getting to Equal 2018’-rapport, gaat in op de meest effectieve maatregelen die managers kunnen nemen om vooruitgang op het gebied van gelijkheid te versnellen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te helpen dichten. Vandaag de dag zijn slechts 34 op de 100 Nederlandse managers vrouw, terwijl die verhouding in de VS 65 tegenover 100 is.
Cultuuromslag
“Het onderzoek toont aan dat werken aan een cultuur van gelijkwaardigheid essentieel is voor het bereiken van gendergelijkheid. Dat begint aan de top. Om vrouwen te helpen zich in hun loopbaan te ontwikkelen, moeten gendergelijkheid en duidelijke diversiteitsdoelstellingen strategische prioriteiten vormen voor het management”, zegt Manon van Beek, Country Managing Director van Accenture Nederland. “Het is van groot belang dat bedrijven een omgeving creëren, waarin werknemers succesvol kunnen zijn op zowel professioneel als persoonlijk vlak, waar ze zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen.”
Iedereen profiteert van gendergelijkheid:
 • In zowel de VS als Nederland is 98% van de werknemers tevreden met de ontwikkeling van zijn of haar carrière.
 • In de VS streeft 90% van de werknemers naar een promotie, in Nederland is dat 95%
 • 89% van de werknemers in de VS streeft ernaar senior manager of directeur te worden binnen de organisatie, in Nederland is dat 95%
Werknemers hebben bovendien meer kans om zich te ontwikkelen:
 • Vrouwen hebben in Nederland 44% meer kans om zich te ontwikkelen tot manager of hoger, en bijna 3x vaker kans zich te ontwikkelen tot senior manager/directeur of hoger. In de VS ligt dit op 5x.
 • Mannen hebben in Nederland 27% meer kans om zich te ontwikkelen tot manager of hoger, en anderhalf maal meer kans om zich te ontwikkelen tot senior manager/directeur of hoger.
Vrouwen hebben het meest te winnen:
 • Er zouden 78 vrouwelijke managers zijn op iedere 100 mannelijke managers in Nederland. In de VS is die verhouding op dit moment 65 tegenover 100, in Nederland zijn vandaag de dag in werkelijkheid slechts 34 op de 100 managers vrouw.
 • Het salaris van vrouwen zou toenemen met 52% in zowel de VS als in Nederland.
 • In de VS kunnen vrouwen tot $20.000 extra verdienen per jaar, in Nederland is dat $35.109
 • Vrouwen in de VS zouden $94 kunnen verdienen voor elke $100 die mannen verdienen. Dit helpt om de loonkloof te dichten en de totale inkomsten van vrouwen landelijk met 202 miljard te vergroten. In Nederland zouden vrouwen $92 kunnen verdienen voor elke $100  verdiend door mannen, waarmee de totale inkomsten van vrouwen in ons land met 11,8 miljard zouden toenemen.
FACTOREN:
 • Krachtig leiderschap: vrouwen zitten ruim dubbel zo snel op het juiste spoor in organisaties waar managementteams verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van genderdiversiteit (19% in Nederland, 10% in de VS). Bovendien geeft 84% van de Nederlandse respondenten aan dat de hoeveelheid vrouwen in seniormanagementposities toegenomen is over de afgelopen 5 jaar, in de VS is dat 38%
 • Brede aanpak: betrokkenheid bij een vrouwennetwerk hangt samen met de ontwikkeling van vrouwen, maar 51% van de ondervraagde vrouwen werkt voor een bedrijf waar zo’n netwerk niet bestaat. Binnen bedrijven mét een vrouwennetwerk nemen 93% erin deel, van wie 85% aan een vrouwennetwerk waarin ook mannen zitten.
 • Een stimulerende omgeving: een van de factoren gelinkt aan vooruitgang, is het ontbreken van een dresscode voor werknemers. Ook het bieden van de verantwoordelijkheid en vrijheid om innovatief en creatief te kunnen zijn, is een van de factoren. 62% van de Nederlandse werknemers geeft aan dat ze het belangrijk vinden om vertrouwen en verantwoordelijkheid te krijgen. Van de werknemers bij organisaties waar veel van de 40 factoren aanwezig zijn, geeft 83% aan dat zijn of haar werkgever altijd of regelmatig training aanbiedt om hun vaardigheden up-to-date te houden.
Lees het internationale rapport hier: Getting to Equal 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here