Marielle Franco koelbloedig vermoord: duizenden Brazilianen de straat op

0
132

In verschillende Braziliaanse steden zijn vandaag mensen de straat opgegaan om de vermoorde politica Marielle Franco te herdenken. Alleen al in Rio de Janeiro waren tienduizenden mensen op de been. De 38-jarige Marielle Franco was raadslid was in Rio. Zij werd woensdag samen met haar chauffeur doodgeschoten in het centrum van de stad. De auto waarin ze zaten werd vanuit een andere auto 9x onder vuur genomen. Marielle en de chauffeur waren op slag dood. Een persvoorlichter die ook in de auto zat, raakte gewond.

Minderheden
Marielle Franco was erg geliefd in Brazilië omdat ze opkwam voor onder meer de rechten van vrouwen, de LGTBQ-gemeenschapen andere minderheden. Toen ze werd beschoten kwam ze net terug van een bijeenkomst waar gepraat werd over de positie van zwarte vrouwen. Wie er achter de moord op Franco zit, is nog niet bekend. Wel wordt rekening gehouden met een politieke afrekening.

Favela-kind
Marielle was sinds 2016 gemeenteraadslid voor de socialistische partij. Vorige maand werd ze benoemd tot voorzitter van een commissie die over de politie-inzet in de favela’s van Rio gaat. Zij groeide zelf daar ook op. Vorige maand nam het Braziliaanse leger de leiding over van de politie in Rio de Janeiro om het drugsgeweld in de deelstaat te stoppen. President Temer tekende daarvoor een decreet. Marielle was fel tegenstander van de maatregel.

Milities
Volgens haar moest het leger niet alleen worden ingezet tegen drugsbendes maar ook tegen milities, die voornamelijk bestaan uit oud-militaieren en agenten, en de dienst uitmaken in arme delen van Rio. Ze worden ervan beticht dat ze de bevolking intimideren in de strijd tegen drugsbendes. Ze zouden hulp krijgen van het leger en de politie. Marielle Franco bracht juist die misstanden aan het licht.

Haar laatste tweet
Een dag voor voor ze werd vermoord twitterde ze nog over het geweld in de Braziliaanse krottenwijken: “Hoeveel meer moeten er sterven voor deze oorlog eindigt?” De Braziliaanse president Michel Temer noemt de moord op de politica een aanval op de democratie en de wet. De minister van Veiligheid zegt er alles aan te doen om de daders te pakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here