Wijntijd met Ella Klatte: ‘Wijn, zwavel, sulfiet, zuurstof en hoofdpijn…’

0
581

Regelmatig krijg ik de vraag in de wijnwinkel waar ik werk: “Heb je ook wijn zonder sulfiet? Want daar krijg ik namelijk zo’n hoofdpijn van.” Ik moet dan echt op mijn lip bijten om vriendelijk blijven. Nooit zeggen dat ze dan maar wat minder moeten drinken natuurlijk. Of dat wellicht de alcohol de boosdoener is. Laatst kreeg ik van een vriendin een fancy cadeautje. Een flesje ‘Sulfree’. Dat belooft van alles. ‘Wel de wijn, maar niet de kopzorgen’. Eén druppeltje in je glas en je hebt nergens meer last van. Voor mij een goede reden om hier eens uitgebreid op in te gaan. Wat is sulfiet eigenlijk? Waarom zit het in wijn? En, heel belangrijk, krijg je er inderdaad hoofdpijn van?

Zonder zwavel
Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel. Het zit van nature op de schil van de druif en beschermt die tegen schimmels en bacteriën. En, ook heel handig, het gaat verkleuring van levensmiddelen tegen. Ooit afgevraagd hoe zo’n voorgesneden, verpakt appeltje fris van kleur blijft? Precies. Een handje sulfiet erover. Dat is dus de reden dat het toegevoegd wordt aan wijn. Dat gebeurt vlak na de gisting. Zo blijft de wijn fris en fruitig. Zal minder snel muf worden door de zuurstof. En beestjes en schimmels hebben geen kans. Bestaat er ook wijn zonder sulfiet? Daar kan ik duidelijk over zijn. Nee!

Zonder sulfiet kan niet
Omdat sulfiet dus van nature al voorkomt op de druif. Er bestaan wel wijnen zonder toegevoegde sulfiet. Dat staat dan ook op het etiket. Die zijn dus wel vatbaarder voor oxidatie en schimmels en hebben meestal een wat beperktere levensduur. Als het gehalte sulfiet boven de 10 milligram per liter zit, moet dat vermeld worden op het etiket. ‘Bevat sulfiet’. Of in het Frans ‘contient des sulfites’. Duidelijk. Dan weet je dat er waarschijnlijk extra gezwaveld is. De hoeveelheid is wettelijk vastgelegd. 150 milligram per liter voor rode wijn. En 200 miligram per liter voor witte wijn en rosé. Even ter vergelijking. Een kilo chips bevat 400 miligram sulfiet. En een kilo gedroogd fruit 1000 miligram! Nog nooit gehoord dat iemand hoofdpijn kreeg van gedroogd fruit trouwens.

Spijker in de kop
Komen we gelijk bij de laatste vraag. Krijg je hoofdpijn van sulfiet? Ik geloof van niet. Er is een kleine groep mensen met een sulfiet intolerantie. Vaak astma patienten. Die krijgen er zeker last van. De symptomen zijn dan meestal wel anders. Hoofdpijn staat onderaan de lijst. Bij mensen zonder astma denk ik dat alcohol de boosdoener is. Die onttrekt vocht aan je lijf en ook aan je hersenen. Dat veroorzaakt de beroemde ‘spijker’. Er dan is er ook nog een stofje dat tyramine heet. Die komt voornamelijk voor in rode wijn en kan ook een veroorzaker van hoofdpijn zijn. Sulfiet niet. Tenzij je natuurlijk overgevoelig bent voor zwavel. Pas dan ook maar op met chips!

Water naast de wijn
Afijn: ik heb het flesje ‘Sulfree’ eens goed besnuffeld. Het werkende stofje daarin is waterstofperoxide. Dat belooft zuurstof in de wijn te brengen. Dat zich dan hecht aan de sulfieten in de wijn. En die worden dan omgezet naar een ander stofje. Waar je dan geen hoofdpijn van kunt krijgen. Ingewikkeld. Ik ken waterstofperoxide voornamelijk om te ontsmetten. Of om haar te blonderen. En om dat dan in mijn wijn te druppelen. Uiteraard heb ik het geprobeerd. Toegegeven, de wijn verandert niet echt door dat drupje. Maar ik houd er toch een raar gevoel bij. Dus ik denk dat ik het op de ouderwetse manier blijf doen. Per glas wijn ook een glas water. Werkt prima tegen hoofdpijn en is nog makkelijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here