Wijntijd met Ella Klatte: Poe hee, poeha wijn-blabla

0
337

Hoe je mijn nekharen recht overeind krijgt? Dat is niet zo ingewikkeld hoor. Mensen die hun tekort aan kennis compenseren met een hoop babbels. Tenenkrommend vind ik dat. En helaas maak ik dit vaak mee in de wondere wereld van wijn.

Op hout
Zo was ik laatst met vriendinnen in een wijnbar: een prachtige zaak met mooi assortiment. De bediening was vriendelijk en adequaat, maar helaas ook erg overtuigd van zichzelf. Op mijn vraag of de Chablis die op de kaart staat met of zonder houtrijping is, kreeg ik het antwoord ‘Chablis is nooit met houtrijping’ Nou, dat is dus pertinent onwaar. Ik leunde minzaam grijnzend achterover en keek de bewuste knul aan, verbaasd waar hij deze stellige onzin vandaan haalde. Mijn gezelschap verschoot van kleur en had nu al medelijden met hem. Kortom, hij werd gefileerd: een lesje in bescheidenheid.

Blabla
Ik herinner me nog mijn eerste keer naar de Wine Professional, een beurs in Amsterdam gericht op wijn en alles wat daar mee te maken heeft. Specifiek voor vakmensen. Ik moest toen nog een beetje wennen aan de mores in deze voor mij nieuwe wereld. Een hoop blabla, donkergrijze pakken en dikdoenerij. Ik voelde me wat ontheemd als vinoloog in opleiding. Aan een proeftafel raakte ik in gesprek met een aantal heren en opeens gebeurde het: ik had ze door. Ze stonden onzin te vertellen. Oprechte flauwekul die kant nog wal raakte. Hoop poeha maar geen kennis. Heerlijk. Glimlachend wandelde ik weg, opeens volledig op m’n plek op deze beurs.

Meer kennis
Kennis en vakkundigheid, daar gaat het om. Grappig genoeg merk ik aan mezelf dat hoe meer ik weet, hoe meer ik me realiseer dat er nog zoveel te leren valt. Dat er nog zoveel meer is om te ontdekken en te bestuderen. Dat maakt de wereld van wijn en gastronomie ook zo leuk en dynamisch. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Hoe meer ik leer en weet, hoe bescheidener ik word. Daar zouden best meer mensen last van mogen hebben. Ik zeg proost: op meer kennis en minder poeha!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here