Vrouwelijke zzp’ers: zelfstandigen zonder partner

0
593

Nederland telde in 2016 ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Dat zijn er 300.000 meer dan in 2006. Zzp’ers, we weten het allemaal, zijn zelfstandigen zonder personeel. Maar de ‘p’ in de afkorting staat ook vaak voor partner. Van alle vrouwelijke zzp’ers is 27,1% vrijgezel, tegen 21,8% in 2006. Bij mannen is dat 25,1% tegen 27,6%, ruim 10 jaar terug. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Koos Werkeloos
Voorts hebben mannen die als zelfstandige werken minder vaak een werkloze partner. Bij vrouwelijke zzp’ers bleef het aandeel dat een werkloze partner heeft vrijwel gelijk. Vrouwelijke partners hebben wel vaker een partner die ook zzp’er is, terwijl mannelijke zzp’ers dubbel zo vaak eenverdieners zijn. Dit geldt namelijk voor bijna 1 op de 6, terwijl vrouwelijke zelfstandigen slechts in bijna 1 op de 12 gevallen eenverdiener zijn. Oudere zzp’ers zijn vaker eenverdieners dan jongere.

Kwetsbaar
Bijna een kwart van de vrouwen heeft een partner die ook als zzp’er werkt, bij de mannen is dat 14% Mannelijke zzp’ers hebben weer wat vaker een partner met een flexibel contract. Volgens vakbond CNV onderstrepen de cijfers van het CBS de kwetsbare positie van zzp’ers. Tweederde van hen heeft geen partnerinkomen waarop ze kunnen terugvallen. Volgens de vakbond is het van belang dat zzp’ers goed beschermd zijn en minder afhankelijk van een eventuele partner. De vakbond pleit daarom voor verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid en voor een fatsoenlijke pensioensopbouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here