Wij vrouwen van nu spreken met lagere stem dan onze (groot-)moeders

0
413

Dankzij de emancipatie spreken vrouwen anno nu met een lagere stem dan hun moeders of grootmoeders. Daarmee trekken we niet de aandacht van mannen, maar komen we wel competenter en overtuigender over. Maar let op: al teveel acteren of forceren werkt niet!

Hoorbaar verschil
Cecilia Pemberton van de University of South Australia vergeleek bandopnames uit 1945 met die uit de jaren ’90. Daaruit bleek dat de grondtoon bij vrouwen gemiddeld 23 Hz is gezakt: van een gemiddelde van 229 Hz naar 206 Hz en dat is een hoorbaar. Factoren die het stemgeluid kunnen beïnvloeden zoals roken of de pil werden uitgesloten. Geen lichamelijke, maar sociologische factoren verklaren deze ‘verdieping’. Vrouwen hanteren (on-)bewust een zwaarder stemgeluid om krachtiger en dominanter over te komen, met name tijdens werkuren.

Maggie
De voormalige (eerste vrouwelijke) Britse premier Margaret Thatcher wist het al. Zij schakelde een stemcoach in en liet zodoende haar grondtoon met een indrukwekkende 60 Hz zakken.

Feminisme
De verlaging in stemgeluid bij vrouwen werd ook al vastgesteld in Zweden, de VS en Canada. Pembertons hypothese dat de verandering te maken heeft met een steeds geringere genderongelijkheid, valt goed te rijmen met een andere studie waaruit blijkt dat vrouwen in Nederland in verhouding veel lager spreken dan Japanse vrouwen. In ‘het land van de rijzende zon’ valt voor er voor vrouwen nog veel te veroveren, zowel in persoonlijke als in professionele zin.

De deskundige spreekt
Uiteraard legden we de uitkomsten van het onderzoek ook voor aan Supervrouwen-trainer en auteur van het boek ‘Je stem als krachtbron‘: Debby Mureau. Zij waarschuwt voor forceren. “Het nadeel van een dergelijke publicatie is dat veel mensen niet weten hoe ze hun stem dieper moeten aanwenden, en vervolgens alle intonatie eruit halen. Fout fout. ‘Don’t try this at home’, dus. Rita Verdonk verlaagde tijdens haar carrière ook haar stemgeluid, maar was vergeten dat als je je woorden er als een mitrailleur uit laat komen, het alsnog kattig en onaangenaam overkomt.”

Vlaamse vrouwen
Autoriteit behouden met vriendelijkheid vraagt volgens Debby om laagte, warmte en vloeiendheid. “Daarom houden wij Nederlanders zo van Vlaamse stemmen, zoals die van Goedele Liekens of de dame die Nijntje pluis voorleest. Ze klinken vloeiend, een klein beetje hees en laag, maar daardoor hypnotiserend warm en aantrekkelijk. Wil je dus een discussie winnen? Ga niet harder en hoger over de rest heen praten, maar spreek juist wat langzamer, zachter en lager. In feite komt het neer op beheersing. Degene die het meest in controle is, wint!”

Stemgeluid voorspelt status in groep
Dat je stemgeluid van invloed is op je imago is al vaker aangetoond, onder andere door Joey Cheng van de University of Illinois. Zij kwam tot de vaststelling dat je op basis van de diepte van je stemgeluid kan voorspellen welke status je binnen een groep geniet.

Status
In de studie van Cheng kreeg een groep mensen de opdracht om een volgorde te bepalen van de zaken die een astronaut nodig heeft om te overleven in geval van nood. Tijdens het bespreken van de resultaten spraken de meesten uit de groep (mannen en vrouwen) met een diepere stem. Daarna werden ze apart ondervraagd over de overtuigingskracht en status van de deelnemers van de anderen in de groep. Diegenen met de laagste stemmen eindigden het hoogste in status en dominantie.

Minder sexy
Er is ook een keerzijde aan de stemverandering bij vrouwen. “Hoewel lagere stemmen – en assertief gedrag in het algemeen – efficient macht en autoriteit signaleren, bij vrouwen zowel als bij mannen, kan het ook een negatieve impact hebben op hoe leuk je wordt gevonden”, zegt Cheng. Uit verschillende studies is gebleken dat een diepere stem vaak minder sexy is en minder vriendelijk overkomt.

Apies kijken
Overigens komt dit verschijnsel voor bij alle primaten. Het geeft aan dat ze klaar zijn om te vechten of hun familie en/of bezittingen te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here