Iets vergeten? Een teken van jouw intelligentie!

0
445

De aanname is altijd geweest dan mensen die alles onthouden de intelligentsten zijn, maar dat is niet per definitie zo. Sterker nog, volgens een studie van wetenschappers aan de universiteit van Toronto, gepubliceerd in Neuron Journal, is het vergeten een natuurlijk proces van je hersenen en maakt dat je op de langere termijn zelfs slimmer.

Hippocampus
Het gaat er vooral om dat je niet alles tot in detail hoeft te onthouden. De grote lijnen vasthouden is beter. Dat komt doordat onze hersenen van zichzelf al extreem slim zijn. De hippocampus, het deel in waar onze herinneringen worden opgeslagen, is namelijk in staat om zelf de belangrijkste zaken van gebeurtenissen eruit te halen en op te slaan. Wat minder van belang is, wordt dus vaak ook niet opgeslagen. En dat is belangrijk, want wanneer een brein te vol zit, wordt het lastig om efficiënte beslissingen te nemen.

Filteren
Maar het filteren is sowieso handig. Het zorgt er ook voor dat foute gedachten worden verwijderd of overschreven. Stel dat je altijd hebt gedacht dat Zimbabwe in Zuid-Amerika ligt, maar je komt erachter dat het toch echt een Afrikaans land is, dan is het verwijderen of overschrijven van die verkeerde aanname makkelijker, als je geheugen niet perfect is.

Wikipedia
In de hedendaagse kenniseconomie is onthouden van details bovendien steeds minder relevant. Je hoeft niet meer te onthouden hoe je precies een verwarming ontlucht, als je nog maar weet waar je het instructiefilmpje op YouTube terug vindt. Dus de volgende keer dat je weer eens een detail vergeten bent, is er geen reden om bang te zijn dat je geheugen aftakelt. Je hersenen doen gewoon hun werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here