Waarom je ziek wordt op vakantie

0
794

Na een jaar werken en heen en weer rennen is het bijna tijd voor vakantie. Maar hé: tijdens die eerste dagen vrij voel je je helemaal niet zo lekker. Je hebt hoofdpijn, bent hondsmoe, tegen het misselijk zijn aan. Het heet vrijetijdsziekte, ook wel het omgekeerde Kortjakje-syndroom geheten.

Zondag, rustdag: huh
Het doen van huishoudelijke klusjes, discussies tijdens familiebezoekjes en stressen over werk zorgen er namelijk allemaal voor dat de vrije zondag net zo’n stressvolle dag is als iedere andere werkdag.

Opgebrand
Vooral mensen met een zware, verantwoordelijke functie lijden eraan. Hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets van Tilburg University legt uit dat het te maken heeft met onze stresshormonen en het immuunsysteem. Als je onder druk staat, pompt je lichaam adrenaline en cortisol rond. Deze heb je ook nodig, maar moeten van tijd tot tijd ook even stoppen. Als die stoffen allemaal ‘opgebrand’ zijn, loert immers de burn out, niet voor niets zo geheten.

Kotsen op vakantie
Als de stress dan wegvalt in het weekend of tijdens een vakantie wordt het afweersysteem minder. Geen probleem bij een gezonde balans, maar als je té druk bent, kun je ziek worden. Migraine-patiënten zullen het herkennen: een aanval komt vaak, net als je wilt gaan ontstreden en de verhalen over hartaanvallen op vakantie zijn ook berucht.

Wie krijgen het?
De kans dat je de vrijetijdsziekte of het omgekeerd Kortjakje-syndroom krijgt, is tevens afhankelijk van je persoonlijkheid. Collega’s die een hoge werkdruk hebben, heel betrokken zijn, geen NEE zeggen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, lopen het grootste risico: de perfectionisten en de workaholics. Deze laatste groep heet niet voor niks zo, zij zijn als het ware ‘verslaafd aan de stresshormonen’ en het lichaam doet rare dingen als je in een ander ritme komt.

Oplossing
Onderzoek van de Tilburg University heeft aangetoond dat sporten de overgang van werktijd naar vrije tijd kan versoepelen. Balans in je dagelijks leven zorgt ervoor dat het niet ‘mis gaat’ op reis. Uitslapen klinkt als een geschenk uit de hemel en staat voor velen synoniem aan ‘even helemaal niks’. En dan slaat de vrijetijdsziekte toe. Geen pretje.

Me time
We zijn te vaak gericht op anderen en op alles buiten onszelf. Maar het is goed om meer ‘me time’ te hebben en balans te vinden. Daarnaast is de mentale voorbereiding op een vakantie ook erg belangrijk. Er zijn mensen die tot 5 uur ’s middags beuken op kantoor en daarna in de auto stappen om met het gezin een eind af te reizen. Neem eerst even tijd om te ontspannen en ga daarna pas weg. En tot slot nog 1 tip: het duurt in onze hersenpan 9 dagen om van Beta-golven (actief) naar Alpha-golven (rust) te schakelen. Een vakantie van minimaal 10 dagen is dus echt aanbevolen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here