Hoe jouw woorden verraden dat je gestresst bent

0
602

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat lichaam en geest 1 geheel zijn. Lichamelijke klachten zijn vaak het gevolg van het niet omgaan met je geest en ziel. En vice versa. Zware ziektes komen vaak aan het licht als iemand in een diepe depressie geraakt.

Iets op de lever hebben
Ons taalgebruik zegt veel meer dan alleen datgene wat je letterlijk uitdrukt. Daar komen ook de metamoforen vandaan als ‘het op de heupen hebben’, ‘met de ziel onder de arm lopen en ‘een oog in het zeil houden’. Zelfs wanneer jij denkt alles wel onder controle te hebben, kan je onderbewustzijn aangeven wanneer je gestrest bent. De manier waarop je spreekt, meer bepaald nog je woordkeuze, onthult dat lichaam en geest onder druk staan. En dan gaat het niet om ‘f*ck’ of ‘k*t’.

Zo, Echt, Heel
Een nieuwe studie van de University of Arizona toont aan dat stresssymptomen soms verscholen zitten in een klein hoekje. Gebruik jij vaak de woorden ‘zo’, ‘echt’ en ‘heel’? Wees dan waakzaam!

Hullie en Zullie
Onderzoekers legden de gesprekken van 143 vrijwilligers gedurende 2 dagen vast op tape. Uit de analyse blijkt dat mensen die onder negatieve spanning staan meer gebruik maken van de bijwoorden ‘zo’, ‘heel’ en ‘echt’. Ook werd vastgesteld dat gestreste mensen over het algemeen minder geneigd zijn om in de 3e persoon meervoud te spreken, zoals ‘zij’ of ‘hun’. Dat is dan een gevolg van verminderde empathie, die ontstaat wanneer mensen onder druk staan. Dan zijn ze immers meer met het eigen ikje bezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here