TED talk: Mary Maker over onderwijs voor meisjes(vluchtelingen)

0
287

Vrijheid en gelijkheid zijn waarden die voor lang niet iedereen even vanzelfsprekend zijn. Dit betekent echter niet dat niet iedereen hier recht op heeft. We weten namelijk allemaal dat het onmogelijk is om te kiezen waar en wanneer we geboren worden en welke kansen deze omgeving ons biedt. Dit is een van de feiten die Mary Maker benadrukt in haar TED talk “why I fight for the education of refugee girls (like me)”. Zoals al duidelijk wordt uit de titel van de TED talk, vertelt Mary vooral vanuit eigen ervaringen. Zij is namelijk zelf vluchtelinge van de burgeroorlog die al vanaf 2013 woedt in Zuid-Soedan en geeft nu zelf vluchtelingenkinderen les in het Kakuma vluchtelingenkamp, waar op dit moment meer dan 185000 mensen wonen.

Belang van onderwijs
In haar ongeveer zestien minuten durende TED talk beschrijft Mary onder anderen de reis die zij als vierjarig meisje maakte naar het Kakuma vluchtelingenkamp in Kenia en hoe haar later afwisselend onderwijs werd aangeboden en weer afgenomen. De reden voor dit laatste was die waar veel vrouwen in Afrika mee worstelen: meisjes zijn niet de prioriteit en worden eerder gezien als eigendom dan als mensen. Bovendien merkt Mary op dat vrouwen die onderwijs hebben genoten door mannen in Afrikaanse gemeenschappen vaak worden gezien als een bedreiging. Het belangrijkste punt dat Mary Maker echter duidelijk probeert te maken in haar TED talk is het belang van het onderwijzen van meisjes en in het bijzonder vrouwelijke vluchtelingen. Zij is hier zelf het levende bewijs van.

Hoop
De uitspraken die mij het meest zijn bijgebleven uit Mary’s verhaal zijn “They live with 17 people in a house, but don’t pity us. The most important thing is that they all get a decent education” en “Educated refugees will build the hope of rebuilding their countries somedays”. Deze zinnen verbeelden een situatie die ik – en waarschijnlijk veel Nederlanders met mij – me eigenlijk niet kan voorstellen, maar dragen bovenal een bewonderingswaardig sterk gevoel van hoop uit. Het blijven houden van hoop, zelfs in de meest uitzichtloze situaties, is een belangrijke en les die we kunnen leren van vrouwen als Mary Maker. Daarom vind ik haar TED talk zeker een aanrader. Dus als je interesse gewekt is, schroom dan niet om te klikken op de link hieronder.

https://www.ted.com/talks/mary_maker_why_educating_refugees_matters/up-next

Wat geeft jou hoop? Laat het ons weten in de reacties!

 

Hoi supervrouwen! Mijn naam is Rosalie Overing. Ik ben een 19-jarige studente Communicatie- en Informatiewetenschappen en ben boven alles verslaafd aan schrijven, om zo op mijn eigen manier verhalen te kunnen vertellen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here