Van Kiev Pride tot Zwarte Cross: Dit is Vitalina Koval

0
462

Dat mannen en vrouwen nog lang niet overal op de wereld als gelijken worden gezien is een feit. Dat mensen met een andere geaardheid dan heteroseksueel in veel landen worden gediscrimineerd of zelfs worden verboden te zijn wie ze zijn is eveneens algemeen bekend. Maar wie vechten er in deze landen voor de rechten die voor ons vanzelfsprekend zijn en dat voor veel meer mensen zouden moeten zijn? Op dit moment voeren, vaak zonder dat wij ons er bewust van zijn, vele vrouwen overal ter wereld hun eigen strijd met rechtvaardigheid als gemeenschappelijk doel. Een van hen is de achtentwintigjarige Vitalina Koval. Er is een grote kans dat deze naam niet direct een belletje doet rinkelen. En dat is precies de reden waarom ik met dit artikel een beeld zal schetsen van deze supervrouw. Dit is Vitalina Koval.

LHBTI-boegbeeld
Vitalina Koval  omschrijft zichzelf als LHBTI- en mensenrechtenactiviste. Zelf komt zij openlijk uit voor haar lesbische geaardheid, die door lang niet iedereen in haar thuisland Oekraïne wordt geaccepteerd. Vitalina geeft in de video “Hug me” van Amnesty International – waarvan de link onderaan het artikel te vinden is – aan dat het lang heeft geduurd voor ze zichzelf en haar geaardheid kon accepteren, maar dat ze hierna meteen besloot dat ze zich wilde inzetten voor gelijkheid en LHBTI-rechten. Sterker nog: zij is bereid haar leven hieraan te wijden. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Vitalina Koval wordt gezien als het LHBTI-boegbeeld van Oekraïne.

Tegenstand
Ondanks alles wat Vitalina Koval al heeft bereikt, zoals het organiseren van de Kiev Pride en het coördineren van het werk bij een centrum voor leden van de LHBTI-gemeenschap, laat de video “Hug me”, die onderaan de pagina te zien is, ook zien dat Oekraïne op dit moment nog niet op het punt is waar Vitalina het zou willen hebben. Dit wordt in de video geïllustreerd door twee mannen, die Vitalina uitmaken voor ‘pervert’ en beweren dat ze Oekraïne en daarmee henzelf beledigen wanneer ze op straat te kennen geeft LHBTI-rechtenactiviste te zijn. Gelukkig laat de video ook een aantal mensen zien die haar die haar wél positief benaderen en haar de knuffel geven waar ze om vraagt.

Aanval
Recent is Amnesty International een petitie gestart, waarbij de organisatie mensen oproept om bij de Oekraïense politie te pleiten voor een betere bescherming van Vitalina Koval en andere activisten. De aanleiding hiervoor was een aanval op Vitalina toen ze haar stem liet horen tijdens een vreedzame demonstratie op 8 maart, International Vrouwendag. Bij de aanval, die werd uitgevoerd door zes leden van de radicale beweging “Karpatska Sich”, werd er chemische rode verf in haar gezicht gegooid, die in haar ogen terecht kwam. Vitalina vreesde dat dit zou leiden tot blindheid, maar gelukkig heeft de aanval uiteindelijk geen permanente schade aan haar zicht aangericht. “Karpatska Sich” liet het hier echter niet bij zitten. In de dagen na de aanval bedreigde de groep de activisten die hadden meegedaan aan het protest op 8 maart via sociale media, met als toppunt het volgen en in elkaar slaan van twee van hen.

Vitalina Koval in Nederland
Na dit geweld besloot Vitalina uit veiligheidsredenen om haar geboortedorp Uzhgorod een paar dagen te verlaten. Deze zomer ging zij echter nog verder van huis. Deze keer om ons eigen Nederland met een bezoek te vereren. Hier bezocht zij op 10 juli de persbijeenkomst die voorafging aan het festival “Zwarte Cross”, wat voor Amnesty International een extra gelegenheid schiep om actie te voeren voor de activiste. Haar bezoek sloot aan bij het thema van Zwarte Cross 2018: Leven Vóór De Dood, waarbij ook de levendenherdenking hoort. Bij deze herdenking werd speciaal aandacht gevraagd voor vrijheid.
De Zwarte Cross was echter niet de enige gelegenheid waarbij Vitalina aanwezig was. Op 4 augustus voer zij namelijk mee op de boot van Amnesty International tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Zij werd hierbij, geheel binnen het thema van de Gay Pride van dit jaar, als ‘held’ betiteld.

Wat ik persoonlijk het meest opvallende en vooral bewonderenswaardige kenmerk vind van Vitalina Koval is haar gebrek aan angst. Zo geeft ze aan zo vaak te zijn aangevallen dat ze niet meer bang is, omdat ze denkt dat angst de reden is waarom je faalt. Ook liet ze in een interview met VICE weten dat ze ervan droomt ooit een Gay Pride te kunnen organiseren in haar geboorteplaats, omdat  LHBTI’ers op deze manier kunnen tonen dat ze niet bang zijn om zichzelf te laten zien. Dit klinkt als een prachtig doel. Ik hoop in ieder geval dat Vitalina dit op een dag bereikt en ons zo weer een stapje dichter bij een betere wereld brengt.

Had jij ooit gehoord van Vitalina Koval? Heb je de actie van Amnesty gesteund? Laat het ons weten in de reacties!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here