Nederlandse astronome wint Kavli-prijs voor astrofysica

0
391

De Nederlandse astronome Ewine van Dishoeck heeft de Kavli-prijs voor astrofysica gewonnen. Deze prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de Sterrenkunde genoemd, omdat het een van de meest prestigieuze wetenschappelijke onderscheidingen naast de Nobelprijs is. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een wetenschapper die ‘ons begrip van het bestaan’ heeft vergroot door onderzoek.

Ewine van Dishoeck, onderzoekster en hoogleraar aan de universiteit van Leiden, heeft deze prijs te danken aan haar baanbrekend onderzoek naar hoe sterren en planeten worden geboren. Ze houdt zich bezig met vragen als: ‘Hoe zijn we gevormd?’ en ‘Hoe groot is de kans dat er leven elders in het heelal zou kunnen ontstaan?’. Haar onderzoek heeft laten zien dat de vormende sterren in theorie een planetenstelsel zouden kunnen vormen en dat er genoeg water is om bouwstenen voor leven te vormen.

Sterrenkunde was niet altijd al de passie van Ewine van Dishoeck. Ze studeerde namelijk eerst scheikunde, maar nadat ze haar man ontmoette – die astronoom is – is ze een nieuwe richting ingeslagen. Ze is zich toen gaan verdiepen in de Interstellaire scheikunde, een combinatie van scheikunde en sterrenkunde.

Ze wist al in mei dat ze deze prijs had gewonnen, maar mocht dat toen alleen met haar echtgenoot delen – die toen in Australië was – waardoor ze het bijzondere nieuws in haar eentje moest vieren. Later in mei heeft ze alvast een feestje gehouden, om dit bijzondere moment in haar carrière te vieren.

Sinds de bekendmaking wordt ze overspoeld door felicitaties van over de hele wereld. Ook heeft ze veel interviews gedaan, waaronder een live interview met BBC. De prijs die ze heeft gewonnen, bestaat uit een medaille, een document en een geldprijs van maar liefst 1 miljoen dollar. Wat ze ermee gaat doen, weet ze nog niet. Ze wil er misschien van op vakantie gaan, maar ze verwacht dat ze daar nu voorlopig geen tijd voor zal hebben.

 

Hoi supervrouwen! Ik ben Saskia Kluiters. Op het moment studeer ik Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. In mijn vrije tijd verslind ik graag zo veel mogelijk boeken en schrijf ik allerlei notitieboekjes vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here