Zeg maar dag tegen sollicitatiestress!

0
440

Voor veel mensen zijn sollicitatiegesprekken niet de meest favoriete momenten in hun carrière. Deze gesprekken kunnen een toegangspoort vormen naar een toekomst bij een gewilde werkgever of een gesloten deur waarachter het onbereikbare schuilt. Hoe dan ook, sollicitatiegesprekken brengen vaak de nodige stress met zich mee. Natuurlijk verschilt de beste sollicitatietechniek per functie, maar er zijn altijd een aantal do’s en dont’s die toepasbaar zijn op elke willekeurige sollicitatie. En als supervrouw zijnde, is het natuurlijk altijd handig om een paar van deze tips achter de hand te hebben.

Open en actieve houding
Een sollicitatiegesprek voer je vaak met iemand die je nog niet eerder ontmoet hebt. Bij het achterlaten van een goede eerste indruk is het daarom belangrijk om goed op je lichaamstaal te letten. Zorg hierbij voor een open en actieve houding. Het zijn de kleine dingetjes die hiervoor kunnen zorgen: rechtop zitten met ontspannen schouders (let er hierbij wel op dat je schouders niet naar voren zakken) en het vermijden van gekruiste benen of over elkaar geslagen armen. Ook met je rug goed tegen de stoelleuning aan zitten kan bijdragen aan een actieve houding. Bovendien kan het gevoel van de leuning tegen je rug je enigszins wat steun bieden.

Goede voorbereiding
Dit is misschien een beetje een open deur, maar goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek komen is altijd een vereiste. Wanneer je laat zien dat je tijd en moeite hebt gestoken in de voorbereiding van het gesprek, laat je aan je gesprekspartner zien dat je de baan en het gesprek serieus neemt. Probeer hierbij ook een beetje creatief te zijn. Zo las ik op de site van ASA talent dat het bijvoorbeeld handig kan zijn om in de gaten te houden of het bedrijf in het nieuws is geweest. Wanneer dit het geval is en jij bent hiervan op de hoogte, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de ontwikkelingen rondom het bedrijf en geef je blijk van een zekere originaliteit tijdens het gesprek. En tot slot is op tijd komen natuurlijk een essentieel onderdeel van een goede voorbereiding.

Positiviteit
Tijdens een sollicitatie is het vaak handig om positief over te komen. Je toekomstige werknemer moet per slot van rekening niet gaan denken dat je wrokkig of een doemdenker bent. Probeer daarom zo positief mogelijk te praten over eerdere werkgevers. Dit komt bovendien professioneel over. Daarnaast is het belangrijk om je flexibel op te stellen wanneer het gesprek komt op bijvoorbeeld je functie-eisen en werktijden. Wanneer je namelijk praat in termen van wat je wel kan in plaats van in termen van wat je niet kan, maakt dit een positievere indruk, waardoor je kansen mogelijk worden vergroot.

Het is van te voren natuurlijk nooit te voorspellen hoe een sollicitatie zal gaan verlopen, maar ik weet zeker dat deze tips je zullen helpen om deze in ieder geval zo goed mogelijk te laten verlopen. En of deze tips nu in werkelijkheid een verschil zullen maken of niet, je op specifieke kleine acties focussen helpt je misschien de zenuwen over het grote geheel weg te nemen.

Bronnen:
https://asatalent.nl/sollicitatietips/sollicitatiegesprek/tips-sollicitatiegesprek https://www.nationalevacaturebank.nl/carriere/Sollicitatiegesprek/Sollicitatiegesprek-tips-wat-je-wel-en-niet-moet-doen?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F 
https://sollicitatieinfo.nl/goede-eerste-indruk-sollicitatiegesprek/

Wat is jouw beste sollicitatietip? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here