Soroptimisten steunen Keniaanse boerinnen

0
484

Positief nieuws als het gaat om het betrekken van vrouwen als experts bij duurzaam waterbeheer! Leden van de serviceclub Soroptimist in Nederland en Kenia hebben namelijk de handen ineen geslagen. Ze hebben vanuit ieders expertise, ervaring en netwerk een model opgezet om samen met Afrikaanse boerinnen de strijd aan te gaan tegen klimaatverandering. De Soroptimisten vormen een groot internationaal vrouwennetwerk, dat opgericht is zodat vrouwen als zussen (sorores) met elkaar in gesprek kunnen gaan en elkaar op professioneel vlak kunnen helpen. Zij zetten hun kennis en vaardigheden in om zowel lokaal als wereldwijd de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren.

Voor het project ‘Women, Water and Leadership’ zijn Nederlandse Soroptimisten naar Kenia afgereisd, om daar samen met de Keniaanse vrouwen te werken aan betere leefomstandigheden. In het gebied Mitimingi heerst grote droogte, omdat het er soms wel drie jaar lang niet regent. Dit probleem zorgde voor beperkte toegang tot schoon water en grote armoede. De vrouwen in dit gebied stonden er alleen voor, want hun mannen vertrokken naar de grote steden om geld te verdienen. Alleen al schoon water halen, kostte de vrouwen zo’n 6 uur lopen in de hitte. “Het water dat ze mee terug namen, droegen ze op hun rug. Daarom zijn hier zoveel mensen met een bochel”, vertelde Helen Jane Gitonga, de projectleider van het gebied. “De meeste vrouwen waren ontzettend dun rond januari, februari en maart, door het verre lopen op zoek naar water”. Er is namelijk wel een rivier in de buurt, maar die is seizoensgebonden, waardoor het de vrouwen niet het hele jaar door van water kan voorzien. Maar zelfs als ze het water uit de rivier wel kunnen gebruiken, is dit schadelijk. Het water bevat namelijk te veel chloride, wat ervoor zorgt dat de botten verzwakken.

Een groep van 78 vrouwen, bestaande uit Soroptimisten en Keniaanse boerinnen, is aan de slag gegaan om het gebied, dat op het eerste gezicht té droog leek om ooit iets te laten groeien, te veranderen in een stuk land van grote waarde. Alle Keniaanse vrouwen hebben geïnvesteerd in dit project. Ze hebben ieder een hectare grond en een waterton gekocht, en daarnaast hebben ze een financiële bijdrage gedaan op de gezamenlijke rekening die ze nu hebben. Hiervan kopen ze zaden en andere benodigdheden voor de landbouw.

De Keniaanse vrouwen kregen vervolgens een cursus over de opvang- en opslagmogelijkheden van regenwater. Deze kennis, samen met de grote watertanks die zijn aangeschaft, zorgt ervoor dat de vrouwen regenwater kunnen opvangen en kunnen gebruiken voor de landbouw. Ook kregen ze les over de keuze van teelt en gewassen die goed kunnen groeien in een droge bodem. Hiervoor zijn monsters uit de grond genomen, waaruit bleek welke groenten en fruit het meest geschikt waren. Daarnaast kregen ze uitleg over het laten groeien van stekjes en het overplanten hiervan. De vrouwen leerden niet alleen om voedsel te verbouwen, maar ook om het vervolgens te verhandelen. Zo kunnen ze, wanneer de oogst groot genoeg is, geld verdienen aan de grond die ooit onbruikbaar leek.

Ik vind het mooi om te zien dat de vrouwen voorheen niet eens een bankrekening hadden en dat ze nu hun eigen geld zullen gaan verdienen. De mais die ze verbouwd hebben, ziet er goed uit en waarschijnlijk zal elke vrouw van de groep daarom aan het einde van dit jaar meer dan 5000 shilling hebben verdiend. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege hun functie als teler en handelaar kunnen deze boerinnen nu een leidende rol opeisen in hun gemeenschappen.

De Nederlandse Unie van Soroptimisten heeft 90 boerinnen financieel kunnen ondersteunen. Dit zorgt voor een opstartkapitaal, waarmee ze hun eerste oogst naar de markt kunnen brengen en met hun verdiende geld nieuwe zaden kunnen kopen. Vanaf dat moment zullen ze geen financiële steun meer nodig hebben en kunnen ze zich zelf uit de armoede helpen. Zo zullen deze vrouwen zelfstandig een gemeenschap kunnen onderhouden waar iedereen gezond kan leven, met genoeg voedsel en schoon drinkwater.

Maar daar houdt de hulp van de Soroptimisten niet op! Over een paar dagen, op 15 oktober 2018, is het International Day of Rural Women. Het doel is om hier minimaal €65.000 in te zamelen, om nog eens 90 extra Keniaanse boerinnen te ondersteunen met training en schoon drinkwater. Ook hierna zullen de Soroptimisten door blijven strijden om uiteindelijk nóg 500 Keniaanse vrouwen te helpen richting zelfstandigheid.

Toen ik hoorde over dit project, greep het me meteen aan. Ik vind het heel positief dat er niet zomaar geld gestuurd wordt, maar dat het geld gebruikt wordt om er voor te zorgen dat de vrouwen alle kennis en benodigdheden hebben om zichzelf kunnen helpen. Dit zorgt ervoor dat de hulp niet eenmalig is, maar voor een structurele verandering in de gemeenschap heeft gezorgd. Van deze reis naar Kenia is een prachtige documentaire gemaakt, waarin Keniaanse vrouwen aan het woord komen. In de documentaire zie je hoe de vrouwen de handen ineen hebben geslagen en hard hebben gewerkt voor een betere toekomst. Een toekomst waarin vrouwen zelfstandig kunnen zorgen voor zichzelf en bovenal voor elkaar.

Hoi supervrouwen! Ik ben Saskia Kluiters. Op het moment studeer ik Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. In mijn vrije tijd verslind ik graag zo veel mogelijk boeken en schrijf ik allerlei notitieboekjes vol.    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here