Sylvia Holla neemt modellenwereld onder de loep

0
614

Cultuursocioloog en onderzoeker Sylvia Holla hoopt vrijdag aan de Universiteit van Amsterdam te promoveren met haar onderzoek over het leven in de modellenwereld. De afgelopen twee jaar deed ze onderzoek in deze wereld. Ze heeft hierbij gesproken met verschillende modellen in verschillende steden en deed ontdekkingen over hoe het er op verschillende plekken aan toe gaat, maar vooral over hoe hard het leven van een model kan zijn: de eisen aan de top zijn streng. Deze top bevindt zich oorspronkelijk vooral in bijvoorbeeld Parijs, waar het modellencircuit meer gericht is op duurdere merken. Steden als Warschau en Amsterdam zijn commerciëler ingesteld. Hier de wat goedkopere merken.

“Een model staat altijd aan”, concludeert Sylvia Holla in haar onderzoek. Hiermee bedoelt ze dat modellen op veel gebieden geen eigen keuzes kunnen maken; deze worden vóór hen gemaakt. Op deze manier komen zij volledig in dienst van de industrie te staan. Door de relatief lage mate van controle over zichzelf, lopen modellen het risico van zichzelf te vervreemden. “Modellen moeten dus sterk in hun schoenen staan als ze tegelijkertijd trouw willen blijven aan zichzelf”, zegt Sylvia Holla. Hierbij concludeert ze dat de voordelen van modellenwerk vaak vrijwel niet opwegen tegen de nadelen en adviseert ze beginnende modellen hun pijlen te richten op de meer commerciële steden, omdat “het daar leuker werken is en je ook een goed boterham verdient”.

Het volgende kunnen we in ieder geval concluderen uit het onderzoek van Sylvia Holla: ondanks alle glitter en glamour is het leven van een model lang niet altijd even sprankelend.

Bron: https://www.ad.nl/wetenschap/modewereld-legt-topmodel-op-de-pijnbank~a837cf45/

Ben jij het eens met de strenge eisen die aan modellen worden gesteld? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here