Bullet journaling doe je zo!

0
303

Je agenda, verjaardagskalender, dagboek, planning, to do lijstjes en wat je ook nog meer kunt verzinnen zou je normaal gesproken waarschijnlijk onderbrengen in heel veel verschillende boekjes en schriftjes. Hierbij is de kans groot dat je er op het moment dat je een van deze boekjes nodig hebt achter komt dat juist deze nog thuis op de keukentafel ligt. En het alternatief is ook niet bepaald ideaal: elke dag alles met je meeslepen om zo een tas te creëren met een gewicht waarvan je schouder alleen al bij de gedachte in een onnatuurlijke kromming schiet. Gelukkig is voor dit probleem een oplossing bedacht. Met een Bullet Journal kun je al je schriftelijke onderdelen in één boekje bundelen.

Journal vol mogelijkheden
Waarschijnlijk is dit niet de eerste keer dat je de term Bullet Journal hoort. De Journals zij tegenwoordig namelijk helemaal in en op internet duikt de ene na de andere prachtig versierde versie op. Maar voor wie er nog niet mee bekend is, even een korte uitleg: Bullet Journals lijken op het eerste gezicht niet anders te zijn dan normale notitieboekjes, maar wanneer je zo’n Journal open slaat zul je merken dat de bladzijden niet met lijntjes maar met kleine stipjes gevuld zijn. Doordat je niet gebonden bent aan de structuur van lijntjes, biedt het boekje veel mogelijkheden en kun je er naar hartenlust in schrijven, plannen, plakken en doodlen. Op deze manier geeft een Bullet Journal je een oneindig aantal gebruiksmogelijkheden, zodat je hierin de inhoud van al je losse schriftjes, agenda’s en planners kunt onderbrengen.

Handboek voor Bullet Journaling
Vandaag wil ik echter iets anders voorstellen dan de Bullet Journal op zichzelf. Het kan namelijk nogal een uitdaging zijn om je Bullet Journal zo te krijgen als jij het wil hebben. Per slot van rekening is niet iedereen een kunstenaar of een ster in kalligrafie. En ook de ordening van de verschillende onderdelen van het Journal is niet altijd zo makkelijk als de foto’s op Pinterest het doen lijken. Van dit gegeven is Lona Aalders zich maar al te goed bewust. Daarom schreef zij een handboek voor Bullet Journaling, waarin zij stap voor stap uitlegt hoe je begint met het bijhouden van een Bullet Journal en hoe je dit, met of zonder illustraties, tot een persoonlijk document maakt. In het eerste hoofdstuk van haar “Bullet Journalling: Zo doe je dat!” zegt zij hierover het volgende: “Door middel van voorbeelden, illustraties, trucs, inspirerende lijstjes en mijn eigen fails te laten zien, hoop ik dat jij ook zult ervaren dat een Bullet Journal je leven kan veranderen”.

Handige tips en jaloersmakende lay-out
In haar boek vertelt Lona niet alleen hoe het bijhouden van een Bullet Journal heeft geholpen orde te scheppen in de chaos van haar brein, maar geeft ze vooral veel concrete tips over het zo goed mogelijk bijhouden van een Journal. Voorbeelden van hoofdstukken in het boek zijn dan ook “Doelen, lijsten en trackers”, “Wat heb je nodig?” en “Wat doe je met een gemaakte fout?”. Behalve aan de tips, heeft Lona ook veel aandacht besteed aan de lay-out van haar boek. En dat is te zien. De bladzijden zijn opgesierd met vele foto’s van schrijfmaterialen en bladzijden uit Bullet Journals. Bijkomend pluspunt is de fijne zachte kleurtint van al deze foto’s, die allemaal een eigen identiteit hebben, maar toch bijdragen aan het samenhangende geheel dat ze samen met typemachine-achtige lettertype vormen. Dit maakt dat het alleen al leuk is om gewoon een beetje door het boek heen te bladeren. Wel moet ik toegeven dat ik stiekem een beetje jaloers word van Lona’s talent en creativiteit.

“Bullet Journaling: Zo doe je dat” kost 14,99 en kun je bestellen via Bol.com. Voor het gemak hier de link. Schrijf-, plan- en doodleze!

Heb jij al een Bullet Journal? Of krijg je door dit verhaal zin om er een bij te gaan houden? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here