Alice Waters wint Johannes van Damprijs

0
342

De Johannes van Damprijs 2017 zal op 16 november in de aula van de Universiteit van Amsterdam worden uitgereikt aan de Amerikaanse chefkok Alice Waters. Volgens de jury die de prijs uitreikt is Alice “een internationaal icoon en een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten.” Deze invloed oefent zij vooral uit in haar eigen restaurant in Berkeley: Chez Panisse. Alice Waters staat vooral bekend om de manier waarop zij als het ware de moeder is geweest van de “farm-to-table”-beweging. Deze beweging houdt in dat er bij het koken gebruik wordt gemaakt van verse en biologische producten, die passen bij het seizoen en van hoge kwaliteit zijn. Vandaag de dag is dit een vanzelfsprekend fenomeen voor restaurants, maar toen Alice Waters het hare in 1971 opende, was dit zeker nog niet het geval.

En dus besloot Alice om hier verandering in te brengen, onder andere door het schrijven van boeken, De vernieuwende invloed die zij hiermee heeft gehad op chefs en biologische boeren om zich heen, is een van de dingen waardoor zij anders is dan andere chefkoks. Dit is waarschijnlijk ook waarom zij dit jaar de Johannes van Damprijs in ontvangst mag nemen. Deze prijs wordt namelijk jaarlijks uitgereikt aan iemand die heeft bijgedragen aan de verspreiding van de kennis van de culinaire cultuur in bijvoorbeeld publicaties of andere vormen van communicatie. En dat is precies wat Alice Waters heeft gedaan. En inspireren doet ze op 74-jarige leeftijd nog steeds. Dat mag best beloond worden met een prijs, nietwaar?

Wil je meer lezen over Alice Waters? In de Volkskrant vind je vandaag een interview met deze bijzondere vrouw.

Bronnen:
https://www.parool.nl/amsterdam/chef-alice-waters-wint-johannes-van-damprijs-2017~a4605015/
Volkskrant: Smakelijk eten, interview met Alice Waters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here