Tijdmanagement: de Pomodoro techniek

0
469
Tijdmanagement: Pomodoro-techniek

25 minuten werken + 5 minuten pauze

Een manier om productiever te werken en iets met een tomaat? Jazeker! Ik heb het over de Pomodoro-techniek. Simpel gezegd is dit een manier om beter met je tijd om te kunnen gaan. Er zit geen hogere wiskunde achter, het werkt namelijk heel gemakkelijk. Je zet een wekker op 25 minuten en bedenkt wat je in die tijd wil doen. In die 25 minuten werk je ononderbroken en zonder afleidingen aan je taak. Als de wekker gaat neem je 5 minuten pauze, dit is een belangrijk onderdeel van de pomodoro-techniek, dus sla dit zeker niet over! Vervolgens ga je weer 25 minuten aan de slag. Als je 4x 25 minuten erop hebt zitten, dan neem je een langere pauze van 20-30 minuten. Ohja, en waarom het Pomodoro heet? De bedenker, Francesco Cirillo, gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat (wat pomodoro is in het Italiaans).

Waarom helpt het?

Afleiding is funest voor onze hersenen. Elke keer dat we ons laten afleiden door een pingeltje van een berichtje wordt ons denkproces onderbroken en hebben onze hersenen weer tijd nodig om te focussen. Nu kunnen we wel van onszelf verwachten dat we een paar uur achter elkaar gefocust werken, maar de realiteit is dat we dat gewoon niet kunnen! Onze hersenen hebben pauzes nodig om optimaal te kunnen blijven werken.

Een andere reden waarom het goed werkt, is omdat het motiverend is. Als je een enorme taak hebt waar je aan moet werken, weet je vaak niet waar je moet beginnen en blijf je het uitstellen. Maar 25 minuten werken aan een taak, dat is overzichtelijk, dat kunnen we wel aan!

Handige apps en websites

Je kunt de Pomodoro-techniek natuurlijk toepassen met een echte kookwekker, maar er zijn ook veel handige apps en websites voor te vinden.

Wil je ook gefocust en gestructureerd werken? Probeer de techniek dan eens uit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here