Wat stilte met je hersenen doet

0
1158
wat stilte met je hersenen doet

We leven in een drukke tijd. Een tijd waarin we 24/7 ‘aan’ staan, altijd bereikbaar zijn en overal prikkels om ons heen hebben. Onze wereld is vol met ruis. Overal om ons heen is geluid: op straat, gesprekken, televisie, achtergrondmuziek in winkels, op kantoor, smartphones, allemaal om onze hersenen maar bezig te houden. Het lijkt wel alsof we bang zijn geworden voor het ‘niks’, de verveling, de stilte…

Waarom?

Maar waarom doen we dat eigenlijk? Onze hersenen zijn er aan gewend geraakt dat we altijd die prikkels om ons heen hebben. We weten niet beter dan dat we continu input krijgen voor onze hersenen en langzaamaan is het een verslaving geworden. We denken bij stilte aan een afwezigheid van iets, een gebrek aan afleiding. Dat onprettige gevoel van stilte, dat je oplost door geluid aan te zetten, is eigenlijk de honger van je hersenen naar input en prikkels.

De kracht van stilte

Je denkt misschien ‘achja, geluid of stilte, wat maakt het uit?’, maar het heeft wel degelijk invloed op je hersenen. Je hebt in je hersenen een gebied dat de Hippocampus heet, dit gebied zorgt ervoor dat je herinneringen uit je werkgeheugen opgeslagen worden in het langetermijngeheugen. Dit is heel belangrijk, want zo sla je je persoonlijke herinneringen, emoties en dingen die je leert op in je hersenen. Als je altijd maar geluid om je heen hebt, kan de Hippocampus zijn werk niet doen en kun je de informatie die je binnen krijgt niet verwerken.

Veel geluiden om je heen zorgen daarnaast ook voor stress. Door de stilte op te zoeken geef je je hersenen de kans om even tot rust te komen. Zo verlaagt het stressniveau en kunnen de hersenen herstellen van wat ze allemaal te verduren hebben gekregen. Hiermee geef je je hersenen de kans om meer ruimte te maken voor creativiteit en focus.

Tips

  • Als je meer stilte om je heen wilt, kun je het beste beginnen met zoeken naar onnodig geluid. Kijk (en luister) eens om je heen en merk op welk geluid je eigenlijk niet nodig hebt. Laat de radio bijvoorbeeld eens een keer uit.
  • Het kan ook heel fijn zijn om een lekkere wandeling in het bos of op het strand te maken. Wandelen is op zichzelf natuurlijk al goed, maar zo kun je ook lekker genieten van de stilte.
  • Uiteraard hoef je niet al het geluid uit je leven te verbannen, dan zou je gek worden! Maar ook als je iets doet wat geluid produceert, kun je een momentje van stilte zoeken. Zet de televisie bijvoorbeeld op mute tijdens de reclames. In die 10 minuten kun je mooi even je momentje van stilte pakken.
  • Als laatste kunnen we natuurlijk mediteren niet vergeten. Mediteren is tegenwoordig helemaal niet meer suf of zweverig. Er zijn allerlei handige apps voor, die je kunnen begeleiden in het mediteren. Houd je het liever simpel? Dat kan natuurlijk ook! Zet dan een wekkertje op 5 of 10 minuten en denk even lekker aan he-le-maal niks.

Dit waren mijn tips voor meer stilte. Heb jij nog een goeie tip? Deel het in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here