Een duits meisje – Heidi Benneckenstein

2
704
een duits meisje heidi benneckenstein

Samenvatting

Heidi Benneckenstein (1992) vertelt in dit boek haar persoonlijke ervaringen met de nazi-ideologie. Ze groeide op in een gezin dat de nazi-ideologie omarmde en werd opgevoed met de waarden van het Derde rijk. Aan alle kanten werd ze geïndoctrineerd met nationaalsocialistische ideeën. Ze beschrijft hoe haar vader verhalen vertelde over het Duitse volk, hoe ze als kind op kamp ging bij de ‘Heimattreue Deutsche Jugend’, waar kinderen op paramilitaire wijze gedrild werden en hoe ze zich als vijftienjarige aansloot bij de NPD en marcheerde in demonstraties. Tot ze op haar negentiende, samen met haar vriend, besloot om uit het extreemrechtse milieu te stappen en de nazi-ideologie achter zich te laten.

Mening

Toen ik dit boek begon te lezen, verwachtte ik dat het vooral zou focussen op het proces waarin Heidi uit het neonazi milieu stapt. Dit is niet het geval, het boek richt zich voornamelijk op haar jeugd en hoe het zo gekomen is dat de neonazi ideologie zo diep in haar geworteld is geraakt. Het verhaal begint met de situatie thuis, waarin Heidi en haar drie zussen volgens de waarden van het Derde rijk opgevoed worden. “Mijn vader had haar haatdragendheid van jongs af aan bewust meegekregen en verinnerlijkt. Toen hij dochters kreeg en die zelf moest opvoeden, lag het voor de hand dat hij daarbij dezelfde wijsheden hanteerde.”

Het hoofdstuk over de situatie thuis vond ik samen met het hoofdstuk over de geheime zomerkampen het interessantst. In deze hoofdstukken lees je hoe de ideeën van een klein meisje gemanipuleerd worden door constante indoctrinatie en zomerkampen waar kinderen paramilitair gedrild worden om de nieuwe generatie nazi’s te worden.

Hoewel ik vind dat je kan merken dat Heidi geen schrijfster van beroep is, maar iemand die graag haar unieke verhaal wil delen, heeft het boek een fijne schrijfstijl en een goed tempo. Het voelt heel ‘echt’ aan, juist omdat er geen trucjes gebruikt worden om de spanning op te bouwen of de lezer verder te willen laten lezen. Dit is haar verhaal, en daar is geen opsmuk bij nodig.

Wel vond ik het einde gehaast aanvoelen. Het hele verhaal is op een rustige en uitgebreide wijze verteld, maar het uitbreken uit het nazimilieu – waar het boek in essentie over gaat – krijgt weinig ruimte. Heidi noemt een aantal momenten die haar aan het twijfelen maakten over de juistheid van haar ideologie en gedrag. Vervolgens lees je hoe ze samen met haar vriend uit het neonazi milieu probeert te komen. Het boek eindigt met de uittredershulp, die Heidi en haar man nu bieden aan mensen die in dezelfde situatie zitten als zij toen zaten. Je voelt dat het verhaal op dit punt versnelt, terwijl dit niet had gehoeven, want het boek – dat 216 pagina’s telt – had nog wel iets langer kunnen zijn.

Aanrader?

Ik raad je zeker aan om dit boek te lezen, omdat het op een persoonlijke manier een inkijk geeft in het neonazisme. Hierdoor is het een toegankelijk boek en hoef je zeker niet veel voorkennis te hebben over het nazisme. Bestellen kan ook via Bol.com: Heidi Benneckenstein – Een Duits meisje

2 REACTIES

  1. Ja wel vaker o.a De Neonazi van Damaris Kofmehl
    Vaak heftige maar ook interessante boeken. Ik ben benieuwd naar Een Duits meisje en wil het boek graag lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here