Dieren helpen in onderzoek naar vrouwelijk leiderschap

0
491

Dat er nog steeds meer topposities worden vervuld door mannen dan door vrouwen, is een feit. De verklaringen die hiervoor worden gegeven hangen vaak samen met het argument ‘moederschap’. Vandaag staat er echter een artikel in de Volkskrant dat een andere kant van de kwestie belicht: de evolutionaire verklaring. Door te onderzoeken welke dieren en wanneer vrouwelijk leiderschap voorkomt, hopen evolutionair psychologen te begrijpen waarom mannen overheersen in de mensenwereld.

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift ‘The Leadership Quarterly’ hebben bij slechts zes zoogdiersoorten de vrouwtjes de leiding en zijn vrouwtjesdieren vooral de baas in kleine, hechte groepen. Verder stellen de onderzoekers dat een samenlevingsvorm waarbij een de vrouwtjes aan elkaar verwant zijn en sterkte bondgenootschappen vormen het vrouwelijk leiderschap kan stimuleren, zoals bij leeuwinnen het geval is. Leeuwinnen maken zich bovendien onmisbaar door de andere leden van hun groep bescherming te bieden. Deze factoren zorgen ervoor dat zij het kunnen opnemen tegen de dominante mannetjes in de clan.

De onderzoekers stellen dat het niet makkelijk is om het gedrag van dieren direct te vertalen naar dat van mensen, maar dat wel vaststaat dat het steeds grootschaliger worden van de wereld niet gunstig is voor vrouwen. Vrouwen nemen namelijk, zoals gezien bij dieren, de leiding in kleinere groepen. Dit zou verklaren waarom mannen de meeste topposities in grote instanties vervullen. Volgens de auteurs van het onderzoek zou vrouwelijk leiderschap makkelijker worden geaccepteerd wanneer organisaties worden bestuurd als een familie.

Eerste auteur en bioloog Jennifer Smith stelt tenslotte dat het lijkt alsof vrouwen heel erg achterblijven in topposities, omdat er vooral wordt gekeken naar hele grote organisaties, zoals het leger en regeringen. Aan de vrouwelijke macht op bijvoorbeeld scholen en crèches wordt volgens haar weinig aandacht besteed.

Bron: De Volkskrant

Ben jij het ermee eens dat er (te) weinig aandacht wordt besteed aan de macht van vrouwen in kleinere instanties? Of vind je dat de macht van vrouwen bij grotere organisaties belangrijker is? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here