Levenslessen van Frida Kahlo

0
317
levenslessen van frida kahlo

Kunstenares Frida Kahlo is niet alleen bijzonder vanwege haar schilderkunst of opvallende uiterlijk, maar ook vanwege haar turbulente leven en haar overtuigingen. Het geluk kwam haar niet aanwaaien en ze heeft veel tegenslagen mee moeten maken in haar leven.

Jeugd

Frida Kahlo werd in 1907 geboren en groeide op in Mexico. Op zesjarige leeftijd kreeg ze Polio, waardoor haar been en voet blijvend misvormd raakten. Vanaf dat moment liep ze mank en werd ze daar, tot haar verdriet, om gepest. Er wordt beweerd dat deze handicap de aanleiding is geweest voor haar om arts te willen worden. Ze gaat medicijnen studeren en alles lijkt goed te gaan. Totdat een ingrijpend ongeluk haar leven op z’n kop zet wanneer ze achttien jaar is.

Bijna fataal ongeluk

In 1925 is Kahlo betrokken bij een ongeluk met een bus en een tram. Enkele mensen komen hierbij te overlijden, maar Kahlo overleeft de botsing. Wel is ze zwaargewond en belandt in het ziekenhuis. Daar blijkt dat haar ribben en heup gebroken zijn. Ook haar been, die al misvormd was geraakt in haar jeugd, is op elf plaatsen gebroken. Verder is haar ruggengraat op verschillende plekken gebroken en is haar voet volledig verbrijzeld. Kahlo moet verschillende operaties ondergaan en ligt voor een lange tijd in het ziekenhuis. Ze moet verplicht in bed blijven liggen en kan niet bewegen vanwege het korset dat ze moet dragen. Om de tijd door te komen begint Kahlo te schilderen. Haar moeder installeert een spiegel boven haar hoofd, waardoor ze zichzelf kan zien en zelfportretten kan schilderen.

Nog meer tegenslagen

Deze zelfportretten waren nog maar het begin van het werk van Kahlo, die zich ontwikkelde tot een invloedrijke Mexicaanse kunstenares. Wanneer ze lichamelijk hersteld is, pakt ze haar leven weer op, maar ook hierbij heeft ze te maken met veel tegenslagen. Haar wens om moeder te worden komt niet in vervulling. Door het ongeluk kan ze geen kinderen meer krijgen en eindigen haar zwangerschappen in miskramen. Ook in de liefde zit het haar niet mee, haar man Diego Rivera is haar niet trouw.

Belangrijkste levenslessen van Frida Kahlo

Ondanks alle tegenslagen in haar leven, was Frida Kahlo een sterke vrouw die opkwam voor haar eigen overtuigingen. Hierom wordt ze door vele mensen bewonderd. Kahlo is een inspiratie geweest voor veel vrouwen en dit zijn een aantal lessen die we van haar kunnen leren:

Waar de ene deur sluit, opent altijd weer een ander
De plannen die Kahlo maakte voor haar leven zijn door het ongeluk geen werkelijkheid geworden. Ze wilde dokter worden, maar het ongeluk maakte het voor haar onmogelijk om haar studie af te ronden. Ook haar droom om moeder te worden moest ze opgeven vanwege haar lichamelijk letsel. Toch is het tragische ongeluk ook de reden dat ze een beroemde schilder is geworden. Als ze niet al die tijd in dat ziekenhuisbed had moeten liggen, was ze wellicht nooit gaan schilderen. Ze zei hier zelf over: “Nothing is absolute. Everything changes, everything moves, everything revolves, everything flies and goes away.”

Zet je pijn om in iets moois
Kahlo schreef in haar dagboek: “My paint carries wit hit the message of pain.” In haar leven heeft ze veel pijn meegemaakt. Als kind, op haar achttiende na het ongeluk en ook in haar verdere leven. Dit heeft ze gebruikt in haar kunst. Vanuit haar ziekenhuisbed zette ze haar pijn om in prachtige schilderijen. Ze gebruikte het witte doek als een dagboek waarmee ze de pijn van zich af schilderde.

Wees jezelf en omarm wat je speciaal maakt
Kahlo staat, naast haar kunst en bijzondere leven, bekend om haar opvallende uiterlijk. Vooral haar doorlopende wenkbrauwen, haar op haar bovenlip en verminkte benen waren opvallend. Ondanks de kritiek die ze hierdoor kreeg, bleef ze zichzelf en omarmde ze juist de kenmerken die haar speciaal maakten.

Wat vind je van de levenslessen van Frida Kahlo? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here