Harder praten help niet

0
417

Over blauwe muren en kamers opruimen.
Wij hebben allemaal wel eens een goed of zelfs briljant idee. Of dit zich nu thuis afspeelt, of bij je werkgever. Je had je zoon of dochter echt vriendelijk gevraagd zijn of haar kamer nu eindelijk eens op te ruimen. En die muur in de woonkamer komt veel mooier uit als we hem “VT wonen”blauw schilderen. “Misschien kunnen we de teammeetings beter uit stellen naar een ander tijdstip, zodat ook degene die later beginnen, mee kunnen vergaderen”
Waarschijnlijk allemaal herkenbare situaties.
Waarom lukt het mij dan toch niet mijn partner te overtuigen van de noodzaak van het hebben van een blauwe muur. Mijn kinderen hun kamer te laten opruimen heb ik lang geleden al opgegeven.

Na het lezen van het boek “Harder praten helpt niet” geschreven door taalstrateeg Sarah Gagenstein en psycholoog Job Boersma ben ik erachter gekomen waarom. Het heeft alles te maken met “olifanten” en “ruiters”. Het boek bespreekt 7 haalbare strategieën, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de olifant.

Hoe werkt ons brein?
Ons brein is geprogrammeerd om rationeel te overtuigen. Zo zitten wij nu eenmaal in elkaar. De olifant vertegenwoordigt het onbewuste deel van onze hersenen. De olifant gaat over regels, ervaringen en emoties. De ruiter krijgt de plek van onze bewuste processen, waarbij logica voorop staat.
Wij zijn gewend om via de ruiter rationeel proberen te overtuigen. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk. Vandaar dat mijn muur waarschijnlijk nog steeds wit is.
Via de olifant, waar de emotie zit, is het eenvoudiger iemand over de streep te trekken. En toch gebruiken wij het inspelen op emotie maar weinig tot nagenoeg niet. Waarom vraag je je af.

Als mens zitten wij vast in onze eigen denkbeelden en overtuigingen. Wij vergeten daarbij open te staan voor de denkbeelden en overtuigingen van een ander. Door te proberen er achter te komen waar iemand warm voor loopt, is het mogelijk een ingang te vinden om die persoon te overtuigen van jouw idee of plan.
Een paar voorbeelden hiervan zijn:

– Kies de juiste invalshoek en woordkeuze. Maak daarbij geen gebruik van woorden die het tegenovergestelde zeggen van wat je feitelijk bedoelt.
“Ik wil niet dwarsliggen maar……. Beter is om te zeggen “Ik weet dat jij dit onderwerp heel belangrijk vindt, dus heb ik nog een puntje voor je”.
– Zoek medestanders als je een nieuwe werkwijze wilt introduceren, waarvan je weet dat dit voor problemen bij anderen kan gaan zorgen. Als je binnen een afdeling al drie keer een “ja” hebt voor jouw plan, volgt de rest van de afdeling meestal vanzelf.
–  Speel in op iemands emoties. Als je op een zondag moet werken, maar je hebt die dag wat gepland wat je niet meer kunt afzeggen, begin dan met “heb jij nog niets gepland dit weekend. “werk jij dan aankomende zondag dan pak ik die zondag erna. Heb jij dit weekend lekker je handen vrij en het wordt nog lekker weer ook”.

Laatste tip. Maak het mensen makkelijk. Hoe minder ze hoeven na te denken hoe onbewuster de actie.
Mooi voorbeeld hiervan is de bibliotheek in Utrecht waar ze met gekleurde strepen op de vloer bezoekers met de trap lieten lopen naar de diverse afdelingen en daardoor minder gebruik meer maakten van de lift.

Esthetisch verantwoord beïnvloeden.
Gebruik maken van de eventuele drijfveren of het beïnvloeden van een ander, kan worden gezien als manipulatie. Manipulatie heeft vaak een negatieve lading. Hiervoor heb je ook geen argumenten of feiten nodig. Terwijl als we het hebben over het beïnvloeden van een ander, je je juist in die persoon hebt ingeleefd, en de daarbij behorende strategie hebt gevonden.
Toch blijft de verantwoording voor esthetisch beïnvloeden bij jezelf.

Sarah en Job hebben met dit boek een handreiking willen geven voor het behalen van doelen, via handige hefbomen, verbale aikido, taalgoochelen, gevoelige snaren, puike Pavlovjes, breinmedicijnen en helikopterkunst. De moeite waard om mee te oefenen en uit te proberen. En wie weet wordt onze muur na voldoende te hebben geoefend toch nog “VT wonen” blauw.

Het boek “harder praten help niet” is verkrijgbaar bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here