Sollicitatierobot blijkt vrouwen te discrimineren

0
285

Voor grote bedrijven is het selecteren van nieuwe werknemers vaak een nogal tijdrovend proces. Wanneer er veel kandidaten op een bepaalde functie solliciteren, duurt het namelijk erg lang om van al deze kandidaten de cv’s te bekijken en vervolgens ook nog eens veel gesprekken te moeten voeren. Daarom kwam internetgigant Amazon in 2014 met een oplossing: een sollicitatierobot.

CV’s scannen

Het was de bedoeling dat dit systeem met behulp van kunstmatige intelligentie de cv’s van kandidaten zou scannen en hieraan vervolgens een score van 1 tot 5 zou toekennen. Volgens een medewerker die betrokken was het bij het experiment, zou de robot kort gezegd uit 100 aangeboden cv’s de 5 beste moeten kunnen filteren. Deze mensen zouden dan worden aangenomen. Op deze manier zou de automatisering van het sollicitatieproces de zoektocht naar nieuw talent makkelijker maken.

Discriminatie

Een jaar na de lancering van de sollicitatierobot bleek zich echter een probleem voor te doen. De robot maakte bij het selecteren van kandidaten namelijk onderscheid tussen mannen en vrouwen. De reden hiervoor bleek te liggen in de data waarop de robot zijn scores baseerde. Het systeem baseerde zijn selectie namelijk een analyse van alle cv’s die Amazon sinds 2004 had binnengekregen. Het grootste deel van deze cv’s was afkomstig van mannen. Hierdoor leerde de robot dat er een grotere voorkeur voor mannen zou zijn. Cv’s waaruit onvermijdelijk bleek dat deze van een vrouw afkomstig was, kregen daarom een nadelige score. Dit was bijvoorbeeld het geval bij cv’s waarin het woord ‘vrouwen’ expliciet werd genoemd, of waarin stond dat de kandidaat was afgestudeerd aan een school die speciaal voor vrouwen is.

Niet meer gebruiken

Nadat duidelijk werd dat het systeem vrouwen discrimineerde, heeft Amazon geprobeerd het aan het passen. Het werd echter nooit wat het zou moeten zijn. Bovendien bleken de aanpassingen niet te kunnen garanderen dat de robot mannen en vrouwen in de toekomst altijd gelijk zou behandelen. Hierdoor heeft Amazon besloten om de sollicitatierobot niet meer te gebruiken.

Bron: https://www.ad.nl/digitaal/amazon-draait-sollicitatierobot-de-nek-om-na-discrimineren-vrouwen~a4eafef8/

Denk jij dat sollicitatierobots in de toekomst de traditionele sollicitatieprocedures zouden kunnen vervangen? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here