Grote ogen: hij heeft de naam en faam, maar zij is de echte kunstenares

0
424

Het lijkt een beetje op het verhaal van Auguste Rodin & Camille Claudel. Hij heeft de naam van een groot kunstenaar te zijn, maar in werkelijkheid is zij beter. In het geval van het echtpaar Keane gaat het nog een tandje verder. De schilderijen van Walter & Margaret waren in de jaren ’60 mateloos populair. In ieder huis hing bijna wel een reproductie van zijn haar werk. Want hoewel zij de ware kunstenaar was, werden de schilderijen verkocht onder zijn naam………..

Amy Adams
Er is een biopic over dit bijzondere paar gemaakt, waarin Golden Globe-winnares Amy Adams in de rol van Margaret kroop. ‘Big Eyes’ staat momenteel op de player van de NPO. Het vertelt het waargebeurde verhaal van 1 van de grootste kunstfraudes van de vorige eeuw.

Hij een praatjesmaker, zij te bescheiden
Margaret Keane leren we kennen als een zachtaardige en melancholische vrouw, die niet is opgewassen tegen Walter: een charmante en flamboyante praatjesmaker die ook een hele duistere kant blijkt te hebben. In de jaren ‘50 en ‘60 krijgt hij grote bekendheid met zijn raadselachtige schilderijen van kinderen met enorme ogen.

Massa = Kassa
De massaproductie veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven: Walters schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret. De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek.

Ontmaskering
In de jaren ’90 kreeg het werk van Keane, iedereen wist inmiddels dat zij de ware maker was, een cultstatus. Vanuit de ogen van Margaret vertelt de film het verhaal van het fenomenale succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man die internationale faam kreeg door zich de eer van haar werk toe te eigenen. Maar: uiteindelijk komen ze in een rechtzaak recht tegenover elkaar te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here