Paralympisch kampioene Bibian Mentel stopt met snowboarden

0
484
Paralympisch kampioene Bibian Mentel stopt met snowboarden

Paralympisch topsportster Bibian Mentel heeft donderdagavond bij De Wereld Draait Door definitief bekend gemaakt dat ze gaat stoppen met snowboarden op topniveau. De 46-jarige snowboardster heeft 3 Paralympische wereldtitels op haar naam staan.

Onderbeen geamputeerd

Mentel was bezig zich te plaatsen voor de Winterspelen in Salt Lake City in 2002 toen een vervelende enkelblessure botkanker bleek te zijn. Haar onderbeen moest geamputeerd worden, maar dat weerhield Mentel er niet van om door te zetten met snowboarden. Slechts 4 maanden na de operatie stond ze, met een onderbeenprotese, al weer op haar snowboard.

Paralympisch snowboarden

Op dat moment was snowboarden nog geen Paralimpische sport, maar Mentel zette zich hard in om dit voor elkaar te krijgen. Dit werd beloond op de Paralympische spelen in Sotsji, waar ze een gouden medaille won. In maart dit jaar, op de spelen in Pyeongchang verdiende ze daar nog eens twee gouden medailles bij.

10 keer kanker geconstateerd

Dat Mentel en doorzetter is en bovendien een hele sterke vrouw, daar is geen twijfel over mogeliijk. Al 10 keer is er kanker bij haar geconstateerd, maar ondanks deze tegenslagen blijft ze doorgaan. Helaas kreeg ze vlak voor de Paralympische spelen in Pyeongchang opnieuw te horen van de artsen dat de ziekte was teruggekeerd. Dit heeft ze tijdens de spelen stilgehouden. “Voor de Spelen hebben mijn dokters wat plekjes gezien“, aldus Mentel. “Maar ik heb door de jaren heen geleerd dat te parkeren. Het ging de situatie niet veranderen, twee weken voor de Spelen. Moest ik dan thuis op de bank gaan zitten?

Wat gaat ze nu doen?

Hoewel Mentel stopt met snowboarden, blijft ze niet weg te slaan uit de sportwereld. Ze wordt namelijk ambassadeur bij het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Hier wil ze ervoor gaan zorgen dat snowboarden meer bekendheid en aanzien krijgt. “Op die manier wil ik heel veel kinderen met een beperking enthousiasmeren voor de sport. Daar ligt een schone taak voor mij.

Bron: https://www.nu.nl/sport-overig/5509559/drievoudig-paralympisch-kampioen-mentel-46-stopt-met-snowboarden.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here