KIJKEN: De 5 jaar durende strijd van een Joodse vrouw om te scheiden

0
305

In Israël stap je als vrouw niet zomaar uit een huwelijk. Er bestaat geen wettelijk huwelijk en dus ook geen wettelijke echtscheiding. De scheidingen die plaatsvinden moeten worden uitgesproken door een rabbijn en zelfs dan kan dat alleen met goedkeuring van de echtgenoot. Zo is op pregnante wijze te zien in het rechtbankdrama ‘Gett, the Divorce Trial of Viviane Amsalem’. Deze film staat nu op de NPO-player.

5 volle jaren vechten

Viviane Amsalem (Ronit Elkabetz), moeder van 4, heeft na 30 jaar (verstands)huwelijk genoeg van haar o zo koosjere, maar passief-agressieve echtgenoot Elisha (Simon Abkarian) en begint een procedureslag die 5 jaar zal duren. Haar echtgenoot weigert zijn goedkeuring te geven. Ook al wonen ze al tijden apart. Viviane geeft echter niet op.

De Thora bepaalt

Met ‘Gett’ wil regisseursduo Elkabetz aantonen hoe achtergesteld vrouwen in een positie als Viviane zijn. Van de rechters hoeven zij geen steun te verwachten. Hun prioriteit is een correcte naleving van de Thora, die hen oplegt gezinnen zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Zij zien dan ook liever dat Viviane zich als een behoorlijke Joodse vrouw weer bij haar man voegt. Viviane is dus volledig overgeleverd aan de nukken van haar echtgenoot, die in deze procedure feitelijk meer macht heeft dan de rechters.

Religie zet vrouwen op achterstand

Vooral voor een westers publiek zal deze vorm van rechtspraak een vreemde gang van zaken zijn, die regelmatig in de buurt komt van het absurde. Tijdens de zittingen worden verschillende getuigen opgevoerd, die allemaal wel een mening hebben over het huwelijk van Viviane en Elisha. Met daadwerkelijke feiten hebben deze getuigenissen maar weinig te maken. Ze bestaan voornamelijk uit persoonlijke aanvallen op Vivianes karakter. Als één van Elisha’s vrienden opmerkt dat Viviane ‘bekend’ is in de buurt, is een nauwelijks verholen blik op haar benen voldoende om duidelijk te maken wat hij insinueert.

Pleidooi

Filmmakers, broer en zus Elkabetz, die naast de regie ook het script voor hun rekening namen, leggen zo de moeilijkheden van een niet wettelijk gedefinieerd huwelijk bloot, waar religie belangrijker is dan persoonlijk geluk. Ze lijken te beseffen dat een oplossing niet voor de hand ligt, maar met Gett maken zij in ieder geval een sterk pleidooi ten gunste van vrouwen als Viviane.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here