Zo wijs jij te hoge verwachtingen de deur!

0
335
Omgaan met te hoge verwachtingen van jezelf

Wij vrouwen hebben wel eens last van te hoge verwachtingen van onszelf. Hiermee kun je jezelf helemaal gek maken, want dan is het nooit goed genoeg. Niets is zo teleurstellend als niet kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen.

Aan de ene kant zorgen hoge verwachtingen ervoor dat je jezelf uitdaagt, motiveert en ervoor zorgt dat je blijft groeien. Maar er komt een punt dat je verwachtingen simpelweg niet realistisch meer zijn. Als je je verwachtingen dan niet bijstelt, is het nooit genoeg en kun je je aan het einde van de dag ook niet trots voelen op jezelf.

Heb ik last van te hoge verwachtingen?

Het grootste probleem is eigenlijk de onwetendheid. Je weet vaak niet van jezelf dat je de lat eigenlijk te hoog hebt gelegd en dat je streeft naar het onmogelijke. Dit zorgt voor veel frustratie, omdat je niet begrijpt waarom het maar niet wil lukken. Dit zijn enkele gedachten die door je hoofd gaan als je te hoge verwachtingen hebt van jezelf:

  • Hoe kan het toch dat ik mijn doelen niet bereik?
  • Waarom kan iedereen het beter dan ik?
  • Dit gaat me nooit lukken..
  • Waarom ben ik hier eigenlijk aan begonnen?
  • Ik heb vandaag weer niks bereikt..
  • Ik had veel meer moeten doen vandaag..

Tips om je verwachtingen bij te stellen

Al deze gedachten wijzen erop dat jouw doelen niet realistisch genoeg zijn en dat je te veel van jezelf vraagt. Deze verwachtingen zijn meestal onbewust, waardoor ze op de vrije loop gelaten worden. Het belangrijkste om te doen als je je verwachtingen bij wilt stellen, is je bewust worden van deze verwachtingen. Schrijf op een vel papier wat je allemaal ‘moet’ van jezelf. Dit kunnen grote doelen zijn, maar ook alledaagse dingen waar je mee bezig bent. Zodra het allemaal uit je hoofd is en op papier staat, kun je er kritisch naar kijken. Welke doelen zijn onrealistisch? Kun je deze doelen misschien opdelen in kleinere, makkelijker haalbare doelen? Welke verwachtingen zijn eigenlijk nergens voor nodig?

Als je voortaan het gevoel hebt dat je niet aan je eigen verwachting kunt voldoen, bedenk dan welke verwachting bij dit gevoel hoort en of dit wel een realistische verwachting is. Vaak verwachten we namelijk van onszelf dat we dingen onder controle hebben waar we in werkelijkheid totaal geen grip op hebben. We kunnen net zo min de keuzes van anderen beïnvloeden, als invloed hebben op dingen die je nu eenmaal overkomen. Het is nergens voor nodig om jezelf daar de schuld van te geven. Accepteer dus dat dingen soms nu eenmaal anders lopen dan je had gepland.

Er zijn elke dag veel dingen om trots op te zijn. Het gaat er alleen om dat je dat opmerkt en jezelf daar een schouderklopje voor geeft. Schrijf elke avond in een schriftje wat goed ging die dag en waar je trots op was. Er zijn genoeg successen op een dag!

Wat is jouw beste tip voor het omgaan met hoge verwachtingen? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here