Een beter geheugen: train je hersenen fit

0
786
train je hersenen fit

Waar heb ik mijn bril ook alweer gelaten? Hoe heette de buurvrouw ook alweer? Wat moest ik ook alweer kopen in de supermarkt? Dit zijn vragen die we allemaal wel zullen herkennen. De simpelste en kleinste dingen kunnen je soms ineens ontglippen. Laten jouw hersenen je ook wel eens in de steek? Geen paniek! Met deze handige tips kun je je geheugen trainen en zul je nooit meer iets vergeten. Nouja… bijna nooit dan!

Slaap je brein fit

De eerste tip is meteen een fijne waar je vannacht al mee kunt beginnen. Slaap is namelijk heel belangrijk voor je geheugen. Het is vooral belangrijk dat je lang genoeg in ‘diepe slaap’ bent geweest, want dan kan de hippocampus goed functioneren. Dit gedeelte van de hersenen, dat vernoemd is naar een zeepaardje, speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen. Hoe beter je slaapt, des te beter kan dit zeepaardje werken! Lees dit artikel voor meer tips over slapen.

Laat je hersenen kraken

Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor de hersenen. Net zoals je je lichaam kunt trainen, kun je ook je hersenen trainen. Doe daarom puzzels zoals Sudoku, kruiswoordpuzzels, een Rubiks-cube of andere brain games. Er zijn veel apps te vinden met dit soort spelletjes. Door dit te doen, kan je brein groeien en nieuwe zenuwverbindingen aanmaken.

Kom in beweging

Iedereen weet wel dat sporten goed is voor je lichaam, maar ook voor je brein is het heel belangrijk. Het fijne is dat je brein niet per se hele intensieve beweging nodig heeft. Een lange wandeling is voor je geheugen net zo goed als uren kapot gaan in de sportschool. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! Zolang je bloed maar een beetje gaat stromen is het goed. Misschien wel de beste sport voor je lichaam en je hersenen is dansen. Hierbij krijg je namelijk beweging én je traint je geheugen, omdat je alle pasjes moet onthouden.

Hoe heet je ook alweer?

Vooral tijdens je werk is het fijn als je goed bent in namen onthouden. Niets is zo ongemakkelijk als iemand voor de 3e keer zien en nog steeds zijn of haar naam niet weten. Gelukkig zijn er een paar trucjes om beter namen te onthouden.

  • Luister aandachtig als iemand zijn of haar naam zegt en herhaal de naam. Je kunt dus zeggen: “Hallo Jan, ik ben ..” Door de naam zelf uit te spreken zit het meteen beter in je hersenen opgeslagen.
  • Herhaling is key om namen te kunnen onthouden. Gebruik de naam dus een aantal keer tijdens het gesprek en sluit ook af door de naam nog een keer te noemen.
  • Wat je ook kunt doen is proberen een associatie te maken bij een naam. In het bedrijfsleven kun je iemands naam bijvoorbeeld in je hoofd koppelen aan hun beroep. Kijk vooral naar wat opvallend is aan iemand en probeer daar een ezelsbruggetje mee te maken. Draagt iemand bijvoorbeeld een bijzondere bril en heet diegene Brenda, onthoud dan ‘Brenda – bril’. De volgende keer dat je haar (én haar bril) ziet, zal de naam meteen weer in je opkomen!

Hoe goed is jouw geheugen? Wat doe je om je geheugen te trainen? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here