Op de fiets naar het werk

0
325

Het fileprobleem wordt de laatste jaren weer groter en groter. Dit probleem ontstaat met name omdat we op dezelfde tijd willen beginnen met werken en ook op hetzelfde moment weer naar huis willen om de balans tussen werk en privé in ‘evenwicht’ te houden.

Jarenlang heeft de overheid geprobeerd de automobilisten in de trein te krijgen, maar ook daarin zit een grens. De treinen zijn in de spits overvol en alleen als van heel Nederland een soort metronetwerk gemaakt wordt kunnen meerdere treinen per uur gaan rijden. Lees dit maar als het beruchte rondje om de kerk, die naar mijn mening ingevoerd zou moeten worden.

Alleen als de bevolking in Nederland bereid zou zijn op andere tijden te gaan werken en gebruik te maken van de weg en het spoor kan het probleem op opgelost worden. Die bereidheid lijkt er nauwelijks te zijn, zo is de afgelopen jaren gebleken. Thuiswerken wordt nauwelijks gestimuleerd, omdat managers toch argwaan krijgen als ze hun medewerkers niet kunnen zien werken. En veranderingen doorvoeren in het conservatieve Nederland gaan uiterst traag.

Fiets van de zaak?

Daarom heeft de overheid bedacht de fiets te gaan stimuleren. Op de rijksoverheid.nl lees ik de volgende tekst: ‘Fietsen is goed voor het milieu. Het wordt een stuk aantrekkelijker gemaakt een fiets van de zaak te gebruiken door een versimpeling van de fiscale fietsregeling’. Volgens het cijfervoorbeeld kost deze fiets dan ‘slechts’ € 5 belasting per maand voor de werknemer. Even verder op de website lees ik: ‘De bedoeling is dat de leasefiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt’. Dus de fiets mag gebruikt worden om naar het werk te rijden. Het moet niet! Mag ik dan vrezen, dat de werknemers gewoon in de auto kruipen en dat het fileprobleem helemaal niet opgelost gaat worden.

Dus adviseer ik alle werkgevers in Nederland alleen een fiets van de zaak ter beschikking te stellen, als deze fiets ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden voor het woon-werkverkeer. Op deze wijze worden de files kleiner en de kosten, die daarmee gepaard gaan voor ondernemers lager. Dan als laatste nog één tip! Investeer dan ook in een douche op het bedrijf. Bezwete mensen op het werk is geen pretje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here