Vaccinatieangst tegengaan met computerprogramma

0
310

Op dit moment bevinden we ons in de hitte van de discussies over het wel of niet laten vaccineren van kinderen. Hierbij worden er beangstigende beweringen de wereld in geslingerd. Ouders die hun informatie van internet halen, kunnen hierdoor bang worden en besluiten hun kind niet meer te laten vaccineren. Hierdoor daalt de vaccinatiegraad en worden artsen en farmaceuten onder druk gezet.

Perspectiefkaart

Om de naar informatie zoekende ouder een beter inzicht te bieden, werken wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam aan software die snel inzicht geeft in wie wat zegt over vaccinaties en waarop deze beweringen gebaseerd zijn. Dit meldt Advalvas, de universiteitskrant van de Vrije Universiteit. De nieuwe software moet onnodige angst onder ouders voorkomen. Het resultaat van het computerprogramma is de ‘perspectiefkaart’, waarop je kunt zien wie een bepaalde bewering doet en op basis van welke bron. De kaart toont bovendien de verhouding van de plaatser van de bewering tot bepaalde belanghebbenden in het vaccinatiedebat. Voorbeelden van belanghebbenden zijn de wetenschap, de farmaceutische industrie, ouders, religieuze groepen en activisten.

Overzichtelijk debat en meetbaar effect

De initiatiefnemer van de perspectiefkaart is hoogleraar computationele lexicologie Piek Vossen. Volgens hem kan de kaart goed worden toegepast op het vaccinatiedebat, omdat het aantal claims beperkt is. Dit maakt het debat redelijk overzichtelijk. Bovendien stelt hij dat je het effect van de perspectiefkaart goed kunt meten, doordat je kunt kijken of de vaccinatiegraad is veranderd.

Bron: https://www.advalvas.vu.nl/nieuws/vu-software-gaat-beweringen-over-vaccinaties-checken

Ben jij een voorstander van vaccineren? Laat het ons weten in de reacties!

Vond je deze post over kinderen en gezondheid interessant? Misschien is dit artikel dan ook wel iets voor jou!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here