If you don’t like it, change it! Hoe stop je met klagen?

0
407
If you don't like it, change it! Hoe stop je met klagen?

Waarom is klagen zo erg?

Klagen is voor veel mensen een hardnekkige gewoonte. We gebruiken het als uitlaatklep, om onze negatieve gevoelens te uiten. Maar als je positiever in het leven wilt staan, dan is klagen iets wat je beter zo snel mogelijk achterwege kunt laten. Het is meestal nergens voor nodig en echt niemand wordt er gelukkiger van. Sterker nog, het schijnt zo te zijn dat je hersenen zich vormen naar wat je vaak doet. Als je dus altijd klaagt, wennen je hersenen hieraan en gaan ze op zoek naar nóg meer dingen om over te klagen. Het is eigenlijk alsof je door een grijze bril naar de wereld kijkt. Het is dus zaak om dit om te draaien en je hersenen juist te laten zoeken naar de positieve dingen in het leven, maar hoe doe je dat?

Verander je houding

Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat klagen nooit gaat helpen. Het enige dat helpt is als je iets gaat doen! Helaas zijn er nou eenmaal dingen waar je geen invloed op hebt en waar je dus niets aan kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Wij Nederlanders hebben er een handje van om altijd te klagen over het weer, maar wie schiet daar wat mee op? De weergoden lijken ons geklaag niet te horen en doen lekker wat ze zelf willen. Wanneer je ergens geen invloed op hebt, is het beter om je houding er tegenover te veranderen. In plaats van een chagrijnige kop trekken wanneer je weer door de regen moet, kun je het ook accepteren en je voornemen om het je humeur niet te laten verpesten.

Vrolijk aan de slag

We klagen vaak over kleine dingen, die je gemakkelijk kunt oplossen in plaats van erover te klagen. Zo zijn er mensen die elke avond weer opzien tegen de afwas of de berg kleren die ze nog moeten strijken. Je kunt hierover klagen, maar je kunt ook denken ‘Ik moet het toch doen, laat ik er dan maar wat leuks van maken’. Zet een lekker muziekje op en ga vrolijk aan de slag. Uiteindelijk heb je hetzelfde klusje gedaan, maar je gevoel erbij is totaal anders!

Klaagverbod

Wil je iets veranderen aan je klaaggewoontes? Stel jezelf dan een doel! Begin met 1 dag. Spreek met jezelf (en je omgeving) af dat je 1 hele dag nergens over mag klagen. Je zult merken hoe moeilijk dat stiekem is en dat is best wel confronterend. Het gaat er niet om dat je je slecht moet voelen over je klaaggewoontes, maar dat je je bewust wordt van je negatieve gedachten. Alleen op die manier kun je er iets aan veranderen. Je zult zien dat je heel vaak gedachteloos ergens over wilt klagen, terwijl het eigenlijk niet zo erg is als je er even bij stilstaat. Als 1 dag goed lukt, kun je proberen er een gewoonte van te maken om minder te klagen en je dag positiever te benaderen. Bedenk wel dat niemand 100% klaagvrij is en dat dat ook heus niet hoeft! Zolang je er maar geen gewoonte van maakt.

Zelf vind ik dit een erg interessant onderwerp en ik zou er graag nog meer over willen weten. Heb jij dat ook? Dit zijn een aantal boeken die ik nog wel zou willen lezen over dit onderwerp:

Zou jij ook wel wat minder mogen klagen? Wat doe jij om positiever in het leven te staan? Laat jouw beste tip achter in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here