Bazenstress? Als jij de regie neemt, wordt het een leukere film voor jou!

0
310
Bazenstress
Slimmer omgaan met je lastige baas

Het liefst zou je willen dat je lastige manager een andere baan zoekt of zich spontaan anders gaat gedragen om jouw leven makkelijker te maken. Gaat niet gebeuren toch? Slimmer is het om te bepalen wat jij wilt verbeteren in de situatie en hoe je dat kunt bereiken. Door zelf het initiatief te nemen en veranderingen in gang te zetten, kun je de situatie naar jouw hand zetten.

Wat wil je veranderen?

Begin met vast te stellen wat je graag veranderd zou willen zien in de moeizame relatie met je baas. Als je hierover nadenkt, komen misschien de volgende wensen bij je op:

Ik zou willen dat mijn baas:

 • niet zo autoritair was
 • mij niet voortdurend bekritiseert
 • mijn werk ook eens waardeert
 • mij niet steeds overruled
 • niet zo’n pietlut is
 • z’n afspraken met mij niet steeds afzegt
 • mijn ideeën niet direct wegwuift
 • niet van die vage opdrachten geeft

Dit zijn begrijpelijke wensen maar eigenlijk zijn het meer klachten. Je geeft vooral aan wat je niet wilt in plaats van een beschrijving van wat je wel wilt. Bepaal liever welke situatie jij lastig vindt en hoe je daar anders mee zou willen omgaan.

Wat wil je wel?

Stel je voor dat je moeite hebt met je baas omdat hij je steeds bekritiseert en jij je daardoor persoonlijk aangevallen voelt. Jouw automatische reactie is dat je in je schulp kruipt en op zo’n moment niets weet te zeggen. Het zou kunnen dat jouw baas door zijn stijl van leidinggeven en gebrek aan vaardigheden, niet goed is in het geven van feedback en jij het daarom ervaart als een persoonlijke aanval. Een verbetering in de situatie zou je kunnen omschrijven als: ik wil op zo’n moment stevig in mijn schoenen staan, assertief reageren en de kritiek ervaren als feedback en niet als een  persoonlijke aanval.

Als je op een positieve manier je gewenste situatie beschrijft, wordt het duidelijk op welke punten je jezelf zou kunnen ontwikkelen. In dit geval zouden die punten zijn: werken aan assertiviteit, je stressreactie doorbreken en feedback leren incasseren.

Nog wat voorbeelden van een gewenste situatie:

Ik wil graag dat ik:

 • mij het autoritaire gedrag van mijn baas niet persoonlijk aantrek
 • tijdens een gesprek met mijn baas duidelijk mijn wensen en behoeften kan aangeven
 • assertief kan reageren en beter mijn grenzen kan aangeven
 • weet wat mijn baas van mij verwacht zodat hij mijn werk zo min mogelijk hoeft te controleren
 • mijn ideeën kan aanleveren als concrete voorstellen met goed onderbouwde prognoses
 • de taal van mijn baas leer spreken om onze communicatie te verbeteren
 • goed doorvraag als iets mij niet duidelijk is

Je hebt de regie genomen door te bepalen waar je aan wilt werken en je kunt hiermee aan de slag. Denk ook eens aan het volgen van een training of persoonlijke begeleiding in de vorm van coaching om je te helpen bij het bereiken van je doel.

Welke rol heb jij?

Als je de regie neemt, is het van belang om aandacht te besteden aan de rolverdeling. Op een dag heb je ja gezegd tegen je huidige functie, je hebt aanvaard om een rol in de organisatie te vervullen. Dat betekent niet alleen in goede tijden maar ook als het tegenzit. Ik kan mij goed voorstellen dat je door de situatie met je lastige baas, soms uit het oog verliest waarom je deze baan ooit hebt aangenomen. Zeker als je er emotioneel onder lijdt, vertroebelt dat je blik op de situatie. Het is goed om even bij stil te staan en te bepalen wat je rol is binnen de organisatie en in relatie tot je baas.

Als het voor jou niet helder is wat jouw rol is, ga dan op onderzoek uit. Haal je functieomschrijving boven tafel, praat met zoveel mogelijk collega’s ook buiten je eigen afdeling of team. Kijk eens over de schutting en besef wie de volgende schakel in het proces is. Wie heeft te maken met de resultaten van jouw output? Zorg dat je weet op welke criteria je beoordeeld wordt en op welke wijze dat geëvalueerd wordt. Zo kun je jouw rol goed vervullen en de gewenste kwaliteit leveren in je werk. Kijk naar het grote plaatje en realiseer je dat verbeteringen in de relatie met je baas niet alleen kunnen bijdragen aan jouw eigen positie maar ook aan de bedrijfsresultaten. Als je in de communicatie met je baas laat merken dat jij dit grote plaatje kent en daar je bijdrage aan wilt leveren, heb je meer kans op waardering en respect.

Misschien denk je, als je dit allemaal hebt gelezen: ‘Gatver, dit wil ik helemaal niet. Ik hoef toch niet te veranderen? Dan lijkt het net alsof het aan mij ligt, terwijl het toch echt mijn baas is die niet deugt’. Hoe waar dat ook mag zijn, het loont echt de moeite om de regie in handen te nemen en jezelf te ontwikkelen want dat levert je altijd winst op.

Meer tools voor minder bazenstress lees je in het boek Slimmer omgaan met je lastige baas.

Bazenstress
Slimmer omgaan met je lastige baas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here