‘Geef kanker een gezicht’ – VIVA400 genomineerde Heidy Brakenhoff vertelt

3
764
Geef kanker een gezicht - VIVA400

Eén van de mooiste prijzen die je als echte supervrouw kunt winnen, is de VIVA400-award. Elk jaar worden 400 inspirerende vrouwen genomineerd die uitblinken in wat ze doen. Heidy Brakenhoff is dit jaar één van deze 400 vrouwen en is genomineerd in de categorie ‘Wereldverbeteraars’. Dat ze deze titel dubbel en dwars verdient, werd mij wel duidelijk toen ik haar sprak over haar boek ‘Geef kanker een gezicht’. Van dit mooie boek geven we ook één exemplaar weg!

“Verdriet en blijheid in één”

Vol trots vertelt ze over het boek, waarvan de opbrengsten gedoneerd worden aan het KWF. Heidy is fotografe en is iemand die veel observeert. “Ik vind het mooi om te kijken naar mensen en te zien hoe zij het leven aanpakken”, vertelt ze. Dit talent heeft ze gebruikt om een boek te maken met 118 portretten van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Stuk voor stuk heeft ze deze mensen gefotografeerd en gevraagd naar hun verhaal. Ze vertelt dat ze de mensen vroeg om te laten zien wat kanker voor hen betekent en hoe ze er mee omgaan. “Sommige mensen stralen vrolijkheid uit in hun portret. Het klinkt misschien heel gek, maar sommige mensen zeggen dat ze het niet hadden willen missen. Dat het ze heeft gemaakt tot wie ze nu zijn. Andere mensen zijn er heel verdrietig over en vinden het moeilijk. Vaak zie je gemixte gevoelens op de foto. Verdriet en blijheid in één.”

“Dan weet je weer waar je het voor doet”

Ik vraag haar wat de aanleiding is geweest om dit boek te maken en ze vertelt dat ze geïnspireerd was door de Samenloop voor hoop. Ze raakte in gesprek met iemand die deze loop in Amstelveen organiseerde. “Zij had me gevraagd om foto’s te maken van mensen uit haar ploeg die kanker hebben gehad,” vertelt Heidy. “Toen dacht ik ineens: hoe mooi zou het toch zijn als ik die portretten een plekje kon geven bij de wandeling. Dat zijn mensen die beter zijn geworden, dus als je daar langsloopt en die portretten ziet, weet je weer waar je het voor doet.” Hoewel het nog niet gelukt is om de portretten langs de lijn te krijgen, bleef Heidy het gevoel houden iets met de portretten te willen doen. Toen bedacht ze dat een boek ook een mooie vorm kon zijn voor de foto’s. Ze ging op zoek naar nog meer mensen en vorig jaar kwam dit in een stroomversnelling, nadat Viora een oproepje deed op haar blog. Viora is een blogger die Leukemie heeft gehad en gelukkig beter is geworden. “Toen zij het oproepje had gedaan, liep het echt storm. We hebben mensen uit heel Nederland gevonden, van jong tot oud.”

Achteraf heb ik wel een paar traantjes gelaten”

Ik vraag haar naar de jongste persoon die ze heeft gefotografeerd voor dit project en ze vertelt over een jongetje van slechts 13 maanden oud. Ik bedenk me hoe heftig het geweest moet zijn om al deze bijzondere verhalen te horen en vast te leggen in een portret. Ze vertelt dat het vooral achteraf erg emotioneel was. “Als je spreekt met iemand, ga je het gesprek gewoon in en dan zie je de mens. Daarna ga je pas bedenken hoe dat dan echt is. Toen ik achteraf bezig was met de foto’s en de bijpassende verhalen heb ik wel een paar traantjes gelaten achter de computer.” Ook de lancering van het boek was een heftig moment. Een paar mensen uit het boek waren op dat moment al overleden. “Ik zei elke keer ‘Het gaat wel’, maar stiekem is het toch wel heel heftig geweest.”

“Als iemand verdrietig is, dan is dat ook het leven”

Ik probeer me voor te stellen hoe het is om door dit boek te bladeren. Overvalt je een gevoel van verdriet? Of zie je de kracht van hoop die deze mensen uitstralen? Ik vraag Heidy hiernaar en ze vertelt: “Ik ben echt uitgegaan van de positiviteit en wat mensen op de been houdt.”
Ze vertelt over een vrouw die al 25 jaar geleden schoon is verklaard van de kanker. “Zij heeft wat mij betreft echt kanker overwonnen! Toch wilde ik die achterliggende gedachte niet laten sturen.
Als iemand verdrietig is, dan is dat ook het leven, dus dat zie je dan terug in het portret.”

“Kleine sprankeltjes hoop”

Naast de 118 prachtige portretten hebben ook 80 mensen hun verhaal opgeschreven.
“In deze verhalen lees je ondanks het verdriet veel positiviteit en kracht,” zegt Heidy.
“Ik vond het heel mooi om te zien dat mensen uit hele kleine sprankeltjes toch ontzettend veel hoop kunnen halen.” De mensen hebben zelf hun verhalen op papier gezet en met de hulp van Merel de Nijs-Tam is het één mooi geheel geworden. “Eén van de verhalen is geschreven door een meisje dat dit jaar nog 20 moest worden. Haar droom was om schrijfster te worden en helaas is ze een week na het verschijnen van het boek overleden. Op het moment dat je het maakt, besef je het eigenlijk niet, maar nu is ze toch nog vereeuwigd in het boek.”

“Iedereen is gelijk en dat is bij kanker ook”

Op de portretten zie je alle mensen met blote schouders, in zwart-wit. “Ik heb iedereen gevraagd om met blote schouders op de foto te gaan, zodat iedereen gelijk was. Oud, jong, arm, rijk, man of vrouw. Iedereen is gelijk en dat is bij kanker ook. Het maakt niet uit wie je bent, iedereen kan het krijgen.”
Ik vraag waarom ze ervoor heeft gekozen om de foto’s in zwart-wit in het boek te plaatsen. De reden is dat hierdoor de afleidende details wegvallen en andere dingen juist benadrukt worden, zoals de blik in iemands ogen.

Stem op Heidy!

Heidy is voor dit mooie project ‘Geef kanker een gezicht’ genomineerd voor de VIVA400-award. Ze is voorgedragen door een aantal mensen die in haar boek staan. Terwijl ze erover vertelt, herinnert ze zich weer hoe ze kippenvel kreeg toen ze het hoorde. “Ik ben zo blij dat ik genomineerd ben. Het voelt echt als een cadeautje”. De jury gaat een winnaar kiezen, maar er is ook een publieksprijs! Tot 6 november kun je jouw stem uitbrengen en meebeslissen wie de publieksprijs wint. Ik gun het Heidy heel erg en heb daarom op haar gestemd. Wil jij dat ook doen? Klik dan op deze link en scroll naar Heidy Brakenhoff.

Hoe kun je het boek winnen? [winactie gesloten]

Heidy is zo lief geweest om een exemplaar van het boek beschikbaar te stellen voor jullie, de supervrouwen-lezeressen. Wil je dit boek graag winnen? Geef dan voor 14 november antwoord op deze vraag:

Aan wie zou jij dit boek graag willen geven? Laat in je reactie weten waarom diegene dit mooie boek verdient.

Als je gewonnen hebt, sturen wij je een mail waarin we om je adresgegevens vragen. En dan heb je het boek zo snel mogelijk in huis.

3 REACTIES

  1. Aan 1 van mijn beste vriendinnen. Heel veel moeite hebben zij gedaan om zwanger te raken om vervolgens een half jaar na de geboorte er achter te komen bij haar jaarlijkse controle dat ze borstkanker had. De roze wolk stortte in want ze had het ernstigste genetische gen wat maar kon. In plaats van te genieten van haar kindje moest ze toen vechten voor haar leven. Inmiddels zijn we 6 jaar verder en gaat het gelukkig vrij goed met haar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here