Pakistaanse vrouw niet langer ter dood veroordeeld

0
319

In 2010 werd de Pakistaanse vrouw Asia Bibi veroordeeld tot de doodstraf. De acht jaar die hierna bracht de christelijke vrouw door in een dodencel. De reden voor deze straf zou godslastering zijn. Bij een ruzie over drinkwater met een vrouw uit haar dorp, zou Bibi namelijk hekelende opmerkingen hebben gemaakt over de islamitische profeet Mohammed. De christelijke vrouw hield zelf echter altijd vol dat ze onschuldig was.

Uiteindelijk heeft de Pakistaanse opperrechter Saqib Nisar tijdens het hoger beroep over de zaak besloten dat Bibi vrij moet komen, mits zij niet van een ander misdrijf wordt beschuldigd. Bij zijn besloot verwees Nisar naar een Koranuitspraak door te stellen dat tolerantie een van de basisprincipes van de Islam is. Dat het gerechtshof ondanks de druk van buiten toch heeft besloten om Bibi vrij te laten, is volgens haar advocaat “geweldig nieuws voor Pakistan en de wereld”.

Volgens bepaalde critici wordt godslastering vaak als reden opgevoerd bij het beschuldigen van religieuze minderheden in Pakistan. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International vinden dat godslasteringswetten niet meer op deze manier zouden mogen worden ingezet. Volgens hen moet men de wetten intrekken die aan de basis lagen van Bibi’s veroordeling. Amnesty International vindt de uitspraak van Saqib Nasir daarom erg belangrijk. Zij zien deze als “een grote overwinning voor religieuze tolerantie in Pakistan.

Bron: https://www.ad.nl/buitenland/pakistaanse-rechtbank-vernietigt-doodvonnis-voor-christelijke-vrouw~ad858acb/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here