Moeite om te beginnen met schrijven? Gebruik dit boek!

0
341

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven de neiging om een pen op te pakken en zichzelf in een schrijver te transformeren. Sommigen willen hun eigen verhaal op papier zetten, anderen gebruiken schrijven als uitlaatklep van hun creatieve ingevingen. Ondanks deze bruisende stromen van inspiratie, kan het echter moeilijk zijn om ook echt te beginnen aan een verhaal of boek. De stap over de drempel is soms groter dan van te voren verwacht.

Tip van Chantal van Gastel

Een paar weken geleden bezochten wij van Supervrouwen de première van de romantische komedie Zwaar Verliefd. Hier kregen wij de kans om een interview te houden met Chantal van Gastel, de schrijfster van het boek waarop de film gebaseerd is. Mocht je dit interview gemist hebben, dan kun je het artikel en het filmpje hier nog een keer bekijken. Tijdens het het interview vroegen wij Chantal wat haar beste tip was voor beginnende schrijvers. Haar antwoord luidde toen dat je vooral “gewoon wel echt moet beginnen”, omdat het volgens haar vaak verleidelijk is om het uit te blijven stellen. Volgens Chantal kun je bijvoorbeeld schrijfoefeningen op internet opzoeken, die je kunnen helpen om de eerste stappen in de goede richting te zetten.

333 dingen om over te schrijven

Chantals advies over het opzoeken van schrijfoefeningen deed mij denken aan een boek dat ik al een tijdje in de kast heb staan, maar waar ik helaas nog veel te weinig mee heb gedaan. De naam van dit boek is “333 dingen om over te schrijven” en de titel dekt eigenlijk precies zijn lading. In het boek staan namelijk 333 verschillende schrijfoefeningen. Of nou ja, ik vertrouw de schrijver en ga er vanuit dat dit ook het daadwerkelijke aantal schrijfoefeningen is. Tijd om te tellen of dit echt zo is, heb ik namelijk nog niet kunnen vinden. Het punt is echter natuurlijk dat het boek een heleboel oefeningen bevat die beginnende schrijvers aan de hand kunnen nemen in hun schrijfproces.

Beperkte ruimte

Het boek bevat ruimte voor het uitvoeren van de genoemde opdrachten, maar je kunt deze natuurlijk ook uitvoeren in je favoriete notitieboekje. Ik kies zelf vaak liever voor deze laatste optie, omdat ik bij het schrijven liever niet beperkt wordt in mijn ruimte. Het kan soms echter juist een goede optie zijn om te oefenen met het schrijven van beknopte fragmentjes. In sommige gevallen is het schrijven van een goed kort verhaal namelijk moeilijker dan het vullen van meerdere pagina’s.

“333 dingen om over te schrijven” kun je dus bijna zien als een soort Bijbel der schrijfoefeningen. En wat al helemaal mooi is: het boek kost slechts 11,49 euro en verkrijgbaar via bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here