Rosalie’s Column: Zomer- en wintertijd in het Zwarte Pieten-straatje

0
307

Wie het nieuws afgelopen week ook maar een klein beetje heeft gevolgd, moet iets hebben opgevangen over de zomer- en wintertijddiscussie. Even voor de beeldvorming: toen mijn jaargenoten en ik voor onze journalistieke opleiding straatinterviews moesten uitvoeren, koos meer dan de helft van de groepjes deze discussie als onderwerp.

“Afschaffen die handel”

Niet alleen de kranten en nieuwsuitzendingen, maar ook veel sociale mediaplatformen besteedden overvloedig aandacht aan het onderwerp. Want hoewel Nederland volgens NOS op dit moment nog geen officieel standpunt over de kwestie heeft ingenomen, strooit half Nederland zijn ongefilterde mening uit over Facebook. Ik heb meerdere berichten voorbij zien komen waarin mensen het huidige zomer- en wintertijdsysteem op een kribbige manier bekritiseerden. “Afschaffen die handel”, luidde hun samengenomen mening. Het lijkt de meeste Nederlanders in eerste instantie niet eens uit te maken of zomer- of wintertijd tot vaste tijd wordt benoemd. Zij vinden het vooral belangrijk dat er een einde komt aan het halfjaarlijkse geschuif van de klokkenwijzers. De consequenties van het permanent aanhouden van de zomertijd of wintertijd (oorspronkelijk de ‘echte’ tijd), spelen hierbij een minder belangrijke rol.

In het ‘Zwarten Pieten-straatje’

De hoeveelheid aandacht voor en felle reacties op de zomer- en wintertijddiscussie, zorgen ervoor dat ik deze automatisch in het ‘Zwarte Pieten-straatje’ plaats. En wat ik hiermee bedoel? Dat zijn twee dingen. Ten eerste komen beide discussies zo veel en steeds op dezelfde manier in de aandacht dat ik er ontzettend moe van word. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat mijn groepje en ik zomer- en wintertijd meteen afzworen als interviewonderwerp. Ten tweede roepen beide kwesties bij mij slechts één en dezelfde vraag op: waar maken mensen zich in hemelsnaam zo druk om?

Eindeloos door mekkeren

Elk onderwerp transformeren in een principekwestie en hier eindeloos over door mekkeren. Daar zijn wij Nederlanders goed in. Soms lees ik hoofdschuddend de reacties op de Facebookberichten van nieuwsinstanties. Mensen gaan elkaar schriftelijk te lijf over onderwerpen die relatief gezien zó ontzettend onbelangrijk zijn. Wereldhonger en het broeikaseffect zijn geen probleem, maar waag het niet om een zekere kindervriend blauw in plaats van bruin te schminken! En twee keer in het jaar vijf minuutjes de tijd nemen om de klokken in het huis een uur terug of vooruit te zetten is al helemaal uit den boze. Maar hoe schaadt het iemand nou? Natuurlijk, het is weer even een dagje wennen en je hebt een keer per jaar een uurtje minder slaap. Daar tegenover staan echter wel de heerlijke lange zomeravonden, een uurtje langer slapen in de herfst en het feit dat het in de winter niet pas om 10 uur ’s ochtends licht wordt. Als dat niet ‘the best of both worlds’ is, dan weet ik het ook niet meer. Daar heb ik best een dagje acclimatiseren voor over.

De conclusie van dit hele verhaal en de vergelijking van twee discussies, is dat wij Nederlanders eens moeten ophouden met ons eeuwige gezeur om niks. We zouden meer aandacht moeten besteden aan de grotere issues in de wereld, aan de dingen die er écht toe doen. Uit de Facebookreacties waarmee men andermans mening neersabelt blijkt zoveel energie. Is het dan niet een beter idee om deze energie in te zetten voor een hoger doel? Voor iets wat er echt toe doet? Ik vind van wel. Dus Nederland: laat de discussies in het Zwarte Pieten-straatje lekker links liggen en zet je overmatige energie en frustratie om in iets nuttigs!

Wat is jouw mening binnen de discussie over de zomer-en wintertijd? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here