Mijn kijk op robotisering van de financiële functie

0
306

Het lijkt erop dat met de robotisering van de financiële processen steeds minder mensen kiezen voor een opleiding op financieel administratief gebied. De angst is erin geslopen, dat zij over een aantal jaren overbodig zullen worden en zich moeten omscholen. Mijn ervaring vanuit het verleden is echter dat robotisering in heel veel opzichten alleen maar leuk is.

Vroeger

Toen ik 28 jaar geleden mijn eerste baan kreeg, werd er nog niet tot nauwelijks gebruik gemaakt van computers. Veel werd toen nog met de hand gedaan. Van het overschrijven van grootboekrekeningen en saldi op een veertienkolommenpapier, om de balans en winst-en-verliesrekening te kunnen samenstellen, tot het handmatig doortellen van alle getallen. Dat kostte ongelofelijk veel tijd. Toen deze werkzaamheden overgenomen werden door de computer, met al zijn snelle rekenkracht, bestond de angst dat dit veel banen gingen kosten. Maar niets was minder waar. De werkzaamheden werden leuker, omdat de beschikbare tijd vrijkwam om uitdagender werk te gaan doen.

Meer automatisering betekent niet minder leuk werk

De administratieve processen zijn in de loop van de jaren steeds verder geautomatiseerd. Handmatig invoeren van alleen al de bankmutaties en facturen, zou vandaag de dag bij alle bedrijven – ook die in het midden- en kleinbedrijf – verleden tijd moeten zijn. De tijd, die zodoende vrijgemaakt wordt op de financiële administratie, zou perfect vervangen kunnen worden door het verstrekken van informatie (met een mooi woord tegenwoordig big data genoemd) aan het management. De administrateurs kunnen dan veel meer tijd besteden aan het herinrichten van de financiële administratie, waardoor bruikbare dashboards beschikbaar komen. Op deze manier blijven de werkzaamheden op de financiële administratie alleen maar leuker worden.

Mijn advies

Bedrijven, die nog opzien tegen een investering op het vlak van hun administratieve processen, geef ik het volgende mee. Kijk niet alleen naar wat het kost in geld, maar kijk naar wat het aan kosten zal besparen (nog zo’n mooi Engels woord: lean) in de komende jaren. Laat daar maar eens een rekensommetje op los.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here