Hét taalboek voor taalfanaten: ‘Taal voor de leuk’ van Paulien Cornelisse

1
468
het taalboek voor taalfanaten: taal voor de leuk

De wereld draait door

Een paar dagen geleden was Paulien Cornelisse te gast bij DWDD om te praten over naar nieuwe boek ‘Taal voor de leuk’. Ik had het fragment zelf nog niet gezien, maar een vriendin wees mij erop dat het erg grappig was. Toen ik vervolgens diezelfde middag moest wachten op mijn trein, ben ik een boekhandel ingegaan en voordat ik het wist, had ik het boek gekocht.

Nieuw leesvoer

Als echte taalfanaat ben ik dol op de boeken van Paulien Cornelisse. Haar twee andere taalboeken: ‘Taal is zegmaar echt mijn ding’ en ‘En dan nog iets’ heb ik ook al met veel plezier gelezen. Ik was dus heel blij om te horen dat er weer nieuw leesvoer van Paulien te koop is. Wat ik heel gaaf vind, is dat ze al haar boeken zelf uitgeeft! Hierdoor kan ze de boeken helemaal maken zoals ze zelf wil. Bij dit boek heeft ze bijvoorbeeld gekozen voor een kaft met een soort gevlochten patroon dat je kunt voelen, wat hem net iets specialer maakt.

Taal, argh! Begreep ik er maar wat van

Taal voor de leuk gaat over de verwondering die Paulien Cornelisse heeft over taal, en dat zijn er nogal wat! Het is niet voor niets dat ze er nu al drie boeken mee heeft kunnen vullen. In een artikel van de Volkskrant zei ze: “Dit is mijn derde boek over taal, en nog steeds kan ik denken: taal, argh! Begreep ik er maar wat van. Ik heb dagelijks gesprekken met mensen. En ik red me heus wel. Maar als ik over zo’n gesprek nadenk, ontdek ik meestal dat ik de helft niet begrijp. Dat gaat over kleine dingen, waar je ook makkelijk overheen zou kunnen denken, maar dat doe ik nu eenmaal liever niet.”

‘Voor de leuk’

De titel zelf is ook een fenomeen dat Paulien Cornelisse verwondert, namelijk de uitspraak ‘voor de leuk’. In het boek vertelt ze dat ze het opvallend vindt dat je deze uitspraak eigenlijk alleen op een positieve manier kunt gebruiken. Zo legt ze uit dat we ‘voor de leuk’ of ‘voor de relax’ aardig gewoon vinden, maar dat we van ‘voor de stom’ of ‘voor de vies’ toch wel raar op zouden kijken. In een gesprek met NPO radio 2 vertelt ze dat ze graag kiest voor titels die je óf leuk óf heel stom kunt vinden. Veel mensen ergeren zich namelijk aan de uitspraak ‘voor de leuk’. Ook wil ze met deze titel laten zien dat we niet altijd op een veroordelende manier naar taal zouden moeten kijken, maar ook gewoon eens ‘voor de leuk’. Klik hier voor het hele gesprek.

Aanrader?

Ik ben al lekker aan het lezen in dit boek en ik kan het aan iedereen aanraden die wel houdt van grappige dingetjes over taal. Voor mensen die het concept nog niet goed kennen: het gaat dus totaal niet over wat goed en fout is in de Nederlandse taal! Het gaat er juist om wat voor grappige dingen we doen met taal in de dagelijkse gesprekjes.
Wat ik ook heel fijn vind aan het boek, is dat het stukjes van 1 à 1,5 bladzijde zijn. Het is dus een ideaal boek of af en toe een stukje in te lezen.

Bestel ‘Taal voor de leuk’ hier.

Heb jij al wel eens een boek van Paulien Cornelisse laten weten? En lijkt dit boek je leuk? Laat het weten in de reacties!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here