Supervrouwen van toen: Regentes Emma

0
319

Geschiedenis is interessant. Of tenminste, dat vind ik. Er zijn ongetwijfeld genoeg mensen die dit niet met mij eens zijn. Toch is het niet verkeerd om af en toe eens stil te staan, over je schouder te kijken en je af te vragen wat er in het verleden is gebeurd. Alles wat er is gebeurd, heeft namelijk geleid tot hoe de wereld nu is en hoe wij nu zijn. Verander de kleinste beslissing van een –  historisch gezien -onbelangrijk persoon of voeg een bepaalde situationele factor toe, en de kans is groot dat een deel van het heden niet meer hetzelfde is. Had jouw moeder door een speling van het lot een andere man ontmoet, dan was jij er misschien wel helemaal niet geweest. En dat soort dingen vind ik interessant.

Supervrouwen van toen

Daarom begin ik vanaf deze week op de Superwomen blog met een nieuwe serie: “Supervrouwen van toen”. Hierbij zullen verschillende vrouwen behandeld worden die in het verleden iets opmerkelijks hebben gedaan of een bepaalde invloed hebben gehad. Want zoals ik al eerder zei: wat deze vrouwen hebben gedaan, heeft voor een deel bepaald hoe onze wereld er nu uitziet.

Regentes Emma

De eerste supervrouw in deze categorie is een Nederlandse en een vrouw die zoveel heeft bereikt dat ze naar mijn mening zeker thuishoort in onze categorie: Adelaide Emma Wilhelmina Therèse van Waldeck-Pyrmont, beter bekend als regentes Emma. Emma trouwde op 7 januari 1879 met de Nederlandse koning Willem lll.  Een jaar later werd hun dochter Wilhelmina geboren, die wij later zouden kennen als koningin Wilhelmina. Wanneer haar broer Alexander overlijdt, wordt de positie van Wilhelmina als troonopvolgster vastgesteld. Wilhelmina is pas 10 jaar oud wanneer haar vader overlijdt, wat haar officieel tot koningin van Nederland maakt. Maar is een tienjarig meisje geschikt om een land te besturen? Inderdaad, niet bepaald. Gelukkig was daar Emma, die al eerder tot regentes en voogd van Wilhelmina was benoemd. En dus werd zij bij het overlijden van Willem lll het eerste vrouwelijke staatshoofd van Nederland.

Toegankelijk en populair

Emma stond als staatshoofd van Nederland niet alleen bekend als toegankelijk, maar ook als populair. Anders dan haar overleden echtgenoot liet zij zich makkelijker benaderen en vond ze publieke optredens erg belangrijk. Mede om deze reden nam ze Wilhelmina van 1891 tot 1896 mee langs alle Nederlandse provincies, om het koningshuis zo tot nationaal eenheidssymbool te maken.

Liefdadigheid en volksgezondheid

Hoewel Emma’s prestaties op politiek gebied bewonderingswaardig zijn – zeker gezien het feit dat Emma het eerste vrouwelijke Nederlandse staatshoofd was – vind ik dit niet Emma’s meest belangrijke bijdrage aan de Nederlandse geschiedenis. Nadat Wilhelmina haar regeringstaken had overgenomen, bleef Emma namelijk wel actief betrokken bij liefdadigheid en volksgezondheid. Hierbij hield zij zich vooral bezig met de behandeling van tuberculose, omdat een van haar zusjes hier jong aan was overleden. Zij toonde haar betrokkenheid onder andere door het bezoeken van herstellingsoorden van tbc-patiënten en het organiseren van inzamelingsacties. Het publiek zag haar als “een vorstin, zoals zij rondging in ziekenhuizen en gestichten”.

Het gedeelte van Emma’s leven dat ze spendeerde aan liefdadigheid en volksgezondheid is bij de massa misschien minder bekend dan het deel waarbij ze de rol van staatshoofd vervulde. Toch vind ik dat eerste het meest bijzonder. Gelukkig herinneren bepaalde elementen uit het heden ons nog aan haar daden. Zo draagt het Emma Kinderziekenhuis niet voor niets haar naam. En als je het mij vraagt, is dat volkomen terecht.

Bronnen:
https://historiek.net/niks-nieuws-koningin-emma/19685/
Https://historiek.net/koningin-regentes-emma-van-waldeck-pyrmont-1858-1934/136/

Vind jij de historische serie “Supervrouwen van toen” een goed idee? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here