Rosalie’s column: Winterdip?

0
380

Het is weer tijd. Tijd voor de dekentjes, de dikke sokken en de grote mokken chocolademelk met slagroom. Maar ook de tijd van vroeg intredende schemering, ademwolkjes in de lucht en nóg minder zin om ’s ochtends je warme bedje uit te komen. Inderdaad, we bevinden ons inmiddels alweer diep in de herfst en het officiële begin van de winter laat ook niet heel lang meer op zich wachten. De hoop op of vrees voor sneeuw is voor veel mensen helaas niet het enige wat de aanstaande winter met zich meebrengt. Zodra de dagen korter worden, krijgen veel mensen namelijk last van iets wat het best kan worden omschreven als een winterdip.

Korte dagen en weersverandering

Mensen die kampen met een winterdip, kunnen last hebben van een somberheid of een slecht humeur, minder zin om naar buiten te gaan, minder actief worden of moeite om jezelf ergens toe te zetten. Dit alles hangt samen met het eerder donker worden en de verandering van het weer. Soms kan ik me goed verplaatsen in mensen die te maken hebben met een dergelijke dip. Kortere dagen en veel regen hebben meestal ook niet de beste invloed op mijn humeur en motivatie. En wanneer het gieren van de wind om je huis het eerste geluid is dat je ’s ochtends hoort, vind ik het ook een zeer aanlokkelijk idee om een kussen over mijn oren te duwen en me nog een keer om te draaien.

Verlichte kamers

Heb ik dan ooit echt een winterdip gehad? Nee, dat denk ik niet. Het sneller donker worden, evenals het slechte weer, hebben namelijk volgens mij ook goede kanten. Zo liep ik bijvoorbeeld donderdag rond een uur of zes door een lange straat in Amsterdam. De straat werd aan beide kanten geflankeerd door huizen. Het was al donker, maar achter vrijwel elk van de ramen brandde licht. En soms – of nou ja, eigenlijk vaak – kan ik het dan niet laten om even een snelle blik naar binnen te werpen. Wat ik hierbij bijzonder vond, was dat ik in bijna alle verlichte kamers hetzelfde zag: moeders die de tafel dekten voor het eten en kinderen die gezellig samen op de bank zaten, beentjes onder zich opgetrokken en armen om hun knieën geslagen. Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar deze aanblik zorgde bij mij automatisch voor een warm gevoel.

Warmte tijdens de kou

Donker en kou brengen mensen samen. Niet alleen met Sinterklaas en Kerst, maar ook op ‘gewone’ dagen. Want omdat mensen de duistere situatie buiten maar al te graag willen ontvluchten, groeit het contrast tussen dit buiten en de warmte en gezelligheid die zich binnen afspelen. En dit kan gewoon tijdens het avondeten. Dit is dan ook precies waarom herfst en winter mij er nooit helemaal onder zullen krijgen. Zolang deze seizoenen bijdragen aan extra gezelligheid binnen, overwint de warmte van binnen voor mij namelijk altijd de kou van buiten. De warme mensen om je heen houden op deze manier – in ieder geval voor mij – een mogelijke winterdip buiten de deur.

Wat is jouw beste tip voor het voorkomen van een winterdip? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/detail/winterdip-of-winterdepressie-hoe-voorkom-je-het-en-wat-kun-je-ertegen-doen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here