Wij zijn beter

0
298

Vrouwen zijn beter dan mannen in heel veel dingen.

Vrouwen zijn beter in communiceren
Als er een of twee vrouwen aan het management team van een bedrijf worden toegevoegd gaat een bedrijf het 10-15% beter doen. Zonder dat er ingrijpende beslissingen of veranderingen zijn gedaan. Daarom ben ik dan ook verbaasd over uitspraken van KPN en Hans de Boer over het loslaten van het quotum voor meer vrouwen aan de top. Volgens mij moet je gaan voor een gemengd team omdat je dan het beste van beiden verenigd.

Volgens deze mannen zijn vrouwen voor die top niet te vinden, ik denk dat dat te wijten is aan slecht management van mannen. Vrouwen zijn nu eenmaal anders. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen pas op een hogere functie solliciteren als ze denken daar helemaal klaar voor te zijn, alles in huis te hebben. En onderschatten daarbij zichzelf; ze schatten hun vaardigheden altijd te laag in. Mannen nemen sneller de gok en denken vaak dat ze in de functie zullen groeien wat natuurlijk meestal zo is.

Vrouwen zijn beter in het starten van een onderneming
Ze denken langer na over het concept, hebben een betere grip op de uitgaven en doen grondiger onderzoek bij de start. Mede daardoor doen vrouwelijke starters het 15% beter dan de mannen. En toch gaat maar 10% van de investeringen die worden gedaan naar vrouwelijke ondernemers. Misschien heeft dat te maken met het feit dat meeste investeerders nog steeds mannen zijn?

Vrouwen zijn beter in beren op de weg zien
Ja maar, krijg ik heel vaak als antwoord op mijn vraag waarom ze nog niet gestart is als ondernemer of de stap neemt om een flinke uitbreiding te doen. Vrouwen zijn erg goed in het benoemen van alle risico’s en moeilijkheden die mogelijkerwijs op de weg naar start en groei liggen. Prima dat je daar een realistische blik op hebt, jammer als dat je belemmert in je groei. Vrouwen zijn goede startende ondernemers maar minder goed in het groter groeien. Dus geloof ik in haardkleedjes; knuppel die beer neer, maak er een haardkleedje van en loop er over heen.

Vrouwen zijn beter in onderhandelen
In een sales team zijn vrouwen een waardevolle bijdrage. Ze zijn beter in onderhandelen want de tevredenheid bij de klant is hoger na afloop van de onderhandelingen. Ze vragen beter door en halen zo de werkelijke behoefte van de klant naar boven waardoor prijs minder belangrijk wordt. Niet onbelangrijk want daardoor is opbrengst vaak hoger. Helaas zijn vrouwen veel slechter in het onderhandelen voor zichzelf.

Vrouwen verdienen het spotlicht
Om nog even terug te komen op het begin van deze column; het is pas een jaartje of 30 normaal dat een vrouw een eigen bedrijf heeft of een hoge functie. En dan nog ligt het percentage vrouwelijke ondernemers pas op 32% Vrouwen hebben dus nog wat in te halen. Dat vraagt ander leiderschap van de mannen als ze met een vrouw te maken hebben. Maar zeker ook een inspanning aan de kant van vrouwen. We moeten eerder en beter voor onszelf opkomen, onszelf zichtbaarder maken en luider van ons laten horen. Iets minder over de dingen nadenken en gewoon iets meer doen!

Dus: vrouwen zijn beter, nu moeten we dat zelf nog geloven. 

Mijn vraag aan jou: waarin ben jij goed? Ik lees het graag in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here