Zo begin je met mediteren – handige tips!

1
379
Zo begin je met mediteren - handige tips!

Rust in je hoofd. Geen gedachten die maar blijven malen en aan je knagen. Geen stress en drukte. Iedereen verlangt daar stiekem een beetje naar. Ik merk zelf dat mediteren heel goed kan helpen als je veel aan je hoofd hebt. Over de hele wereld doen mensen aan meditatie, omdat het ze helpt, dus wie weet kan het jou ook helpen! In dit artikel geef ik een aantal tips over mediteren en deel ik mijn favoriete “guided meditation’-filmpjes.

Tips die je op weg gaan helpen

Als je gaat beginnen met mediteren is het belangrijk dat je niet te streng voor jezelf bent. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, zolang het voor jou maar goed werkt. Zo krijg ik het bijvoorbeeld ontzettend benauwd van de ‘standaard’ manier van ademhalen tijdens mediteren, dus doe ik het lekker op een andere manier. Zo geldt het voor alle aspecten van het mediteren. Iedereen is anders en daarom moet je er zelf achter komen wat voor jou werkt.

Veel mensen denken dat je je hoofd leeg moet maken tijdens de meditatie. Dat je helemaal nergens aan mag denken. Nou, proficiat als je dat kan! Maar ik heb nog nooit iemand ontmoet daartoe in staat is. Zo zitten onze hersenen simpelweg niet in elkaar. We hebben continu gedachten en die kunnen we niet zomaar uitzetten. Denk dus niet dat je het verkeerd doet als er gedachten voorbij komen tijdens de meditatie. Het gaat er om dat je probeert in het ‘hier en nu’ te blijven en niet te gaan piekeren. Accepteer de gedachten die voorbij komen en laat ze er ‘zijn’, maar denk er niet over door.

Ik moet toegeven, de eerste keer dat ik probeerde te mediteren voelde ik me best wel suf. Ik moest vooral lachen om de situatie. Het duurt even voordat je eraan gewend raakt en je er comfortabel bij voelt. Het is prima om te beginnen met bijvoorbeeld 3 minuten per keer. Je kunt het vanzelf opbouwen. Regelmaat is véél belangrijker dan hoe lang je per keer mediteert.

De laatste tip die ik je wil geven is: verwacht geen wonder! Mediteren is geen wondermiddel dat al je problemen oplost. Anders zou iedereen het wel doen. Het is gewoon een fijne manier van even tot rust komen en stilstaan bij het moment. Natuurlijk heeft het allerlei positieve effecten, maar dat gebeurt niet ineens na een week. Heb dus vooral geduld.

Guided meditation

Vind je het mediteren nog steeds lastig? Maakt niet uit! Ook daar hebben we oplossingen voor. Het internet staat namelijk vol met ‘guided meditations’. Dit zijn filmpjes waarbij een stem je begeleidt in het mediteren en veel mensen vinden dit prettig om te gebruiken. Hier zijn een aantal van mijn favorieten:

Doe jij aan meditatie? Laat het weten in de reacties!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here